Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki zrobione z kapusty młodej i mięsa mielonego, wieprzowego z ryżem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44808
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 655
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44808
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 655
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Wykonanie farszu do gołąbków: Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę. Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście. Gdy woda osiągnie 80 stopni Celsjusza, parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście.
Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz.
Formujemy gołąbki, zawijając liść z nałożonym farszem. Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie i uformowane gołąbki. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z koncentratem pomidorowym, pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej pasty rosołowej. Gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody.
Gołąbki podajemy z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami, polanymi sosem zrobionym z wywaru gotowania gołąbków, zagęszczonego mąką ziemniaczaną i zabielony śmietaną. Smacznego!!!