Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kapusty młodej.

Gołąbki z kapusty  młodej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1506 Ocena: 20251

Dodano:

Odsłon: 309

Gołąbki zrobione z kapusty młodej i mięsa mielonego, wieprzowego z ryżem.

Składniki

  • kapusta biała młoda 1 duża główka 3,5 kg
  • mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • ryż biały 2 woreczki 2 x 100 gram
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Czosnek
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • koper 1 pęczek
  • 2 łyżki domowej kostki rosołowej
  • koncentrat pomidorowy 100 ml
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 3-4 łyżki śmietany do zabielenia sosu
  • Liść laurowy 6-8 szt.
  • Ziele angielskie 10-12 ziaren
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu do gołąbków:

    Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem.

  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę. Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście. Gdy woda osiągnie 80 stopni Celsjusza, parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście.

  3. Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz.

  4. Formujemy gołąbki, zawijając liść z nałożonym farszem. Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie i uformowane gołąbki. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z koncentratem pomidorowym, pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej pasty rosołowej. Gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody.

  5. Gołąbki podajemy z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami, polanymi sosem zrobionym z wywaru gotowania gołąbków, zagęszczonego mąką ziemniaczaną i zabielony śmietaną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń