Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby klasyczne a jednak troszkę inne.
Przepis na placki z kapusty pekińskiej pochodzi z kuchni japońskiej i w tym j...
Odsłon: 17665
Rodzinka poprosiła o gołąbki. Robiłam już gołąbki z kapusty białej i włoskiej...
Odsłon: 626
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 518
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 224
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 391
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3743
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4110
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 518
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 224
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 391
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3743
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4110
Składniki
Ryż zagotowałem w dwóch szklankach wody i zostawiłem pod przykryciem (ma wchłonąć wodę ). Cebulę podsmażyłem na złoto. Mięso wymieszałem z ryżem, cebulką, jajkiem, przyprawiłem do smaku.
Odciąłem koniec kapusty (ten z głąbem), liście parzyłem w gorącej wodzie po 2-3 minuty aby stały się elastyczne. W liście nakładałem gotowy farsz i zawijałem w rulonik, a krańce rulonu „wciskałem” do środka, żeby gołąbek się trzymał.
Na dno naczynia żaroodpornego dałem 2-3 łyżki oleju, ułożyłem ciasno gołąbki (może być piętrowo), dolałem 0,5 szkl wody, posoliłem po wierzchu i dusiłem w 180 stopniach około godziny. Na koniec zalałem sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: Pomidory ze słoika/puszki zagotowałem, zmiksowałem, dodałem pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zabieliłem śmietaną.
Inne moje propozycje na wykorzystanie mięsa mielonego: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-mieso-mielone,1913495.html
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placek pastucha
Dania główne
Omlet specjalny z ziołami
Dania główne
Makaron udon z wołowiną po azjatycku
Dania główne
Karkówka z piekarnika
Placek pastucha
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4110
Omlet specjalny z ziołami
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 224