Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby klasyczne a jednak troszkę inne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Ryż zagotowałem w dwóch szklankach wody i zostawiłem pod przykryciem (ma wchłonąć wodę ). Cebulę podsmażyłem na złoto. Mięso wymieszałem z ryżem, cebulką, jajkiem, przyprawiłem do smaku.
Odciąłem koniec kapusty (ten z głąbem), liście parzyłem w gorącej wodzie po 2-3 minuty aby stały się elastyczne. W liście nakładałem gotowy farsz i zawijałem w rulonik, a krańce rulonu „wciskałem” do środka, żeby gołąbek się trzymał.
Na dno naczynia żaroodpornego dałem 2-3 łyżki oleju, ułożyłem ciasno gołąbki (może być piętrowo), dolałem 0,5 szkl wody, posoliłem po wierzchu i dusiłem w 180 stopniach około godziny. Na koniec zalałem sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: Pomidory ze słoika/puszki zagotowałem, zmiksowałem, dodałem pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zabieliłem śmietaną.