Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby klasyczne a jednak troszkę inne.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Ryż zagotowałem w dwóch szklankach wody i zostawiłem pod przykryciem (ma wchłonąć wodę ). Cebulę podsmażyłem na złoto. Mięso wymieszałem z ryżem, cebulką, jajkiem, przyprawiłem do smaku.
Odciąłem koniec kapusty (ten z głąbem), liście parzyłem w gorącej wodzie po 2-3 minuty aby stały się elastyczne. W liście nakładałem gotowy farsz i zawijałem w rulonik, a krańce rulonu „wciskałem” do środka, żeby gołąbek się trzymał.
Na dno naczynia żaroodpornego dałem 2-3 łyżki oleju, ułożyłem ciasno gołąbki (może być piętrowo), dolałem 0,5 szkl wody, posoliłem po wierzchu i dusiłem w 180 stopniach około godziny. Na koniec zalałem sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: Pomidory ze słoika/puszki zagotowałem, zmiksowałem, dodałem pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zabieliłem śmietaną.