Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty włoskiej mają swoich zwolenników i przeciwników. Z pewnością są nieco prostsze do przygotowania, bo liście odchodzą znacznie lżej i nie ma potrzeby długotrwałego podgotowywania całej główki. Są też nieco inne w smaku. Z pewnością warto je przygotować i samemu poznać ten ciekawy aromat.
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 105
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 705
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 107
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 148
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 105
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 705
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 107
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 148
Składniki
Kapustę umyj dokładnie. Mocno nasiąkniętą wodą włóż do mikrofalówki. Uruchom urządzenie na maksymalną moc i podgrzewaj kapustę przez ok. 5 minut. Otwórz drzwiczki i poczekaj, aż warzywo ostygnie. Z główki zdejmij wierzchnie liście i odłóż je na bok. Następnie oddzielaj kolejne liście. Wykrój z nich rdzeń.
Ryż ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją do zeszklenia na niewielkiej ilości masła. Do osobnej miski przełóż mięsa mielone, ostudzony ryż, cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj na jednolitą i dość zwartą masę.
Na każdym liściu kapusty, mniej więcej na środku, układaj po dość sporej łyżce farszu. Ilość nadzienia zależy od wielkości liścia. Na bokach powinno pozostać ok. 2 cm wolnego miejsca. Zwijaj liście kapusty, najpierw składając boki do wewnątrz, a następnie zwiń w dość ciasną roladkę. Duży garnek wyłóż odłożonymi wcześniej, wierzchnimi liśćmi kapusty. Na nich układaj bardzo ciasno przygotowane gołąbki, łączeniem do dołu. Zalej je bulionem.
W razie potrzeby dolej wody do garnka, by płyn całkowicie przykrywał gołąbki. Przykryj garnek pokrywką i postaw na małym ogniu. Gołąbki z kapusty włoskiej gotuj przez ok. 60 minut. Po tym czasie możesz je podawać z dodatkiem sosu pomidorowego zrobionego na bazie wywaru z gotowania. Ciekawą alternatywą jest też podpieczenie dania przez kilkanaście minut.