Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam smaczne gołąbki z kapusty włoskiej z farszem mięsnym, ryżem oraz warzywami. Gołąbki można przygotować na obiad, ciepłą kolację, a także jako smakowitą przekąskę. Można je podać z sosem pomidorowym i ziemniakami, albo polać tylko ketchupem.
blaszka, garnek, nóż, patelnia,
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6377
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6377
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku. Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty , (gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut). Ryż gotujemy a - la den te w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem. Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Z liści odkrawamy zgrubienie, na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, składamy boki a następnie zwijamy gołąbki. Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.
Przygotowanie gołąbków do zapieczenia