Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam smaczne gołąbki z kapusty włoskiej z farszem mięsnym, ryżem oraz warzywami. Gołąbki można przygotować na obiad, ciepłą kolację, a także jako smakowitą przekąskę. Można je podać z sosem pomidorowym i ziemniakami, albo polać tylko ketchupem.
blaszka, garnek, nóż, patelnia,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3842
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 777
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3842
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 777
Składniki
Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku. Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty , (gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut). Ryż gotujemy a - la den te w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem. Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Z liści odkrawamy zgrubienie, na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, składamy boki a następnie zwijamy gołąbki. Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.
Przygotowanie gołąbków do zapieczenia