Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty włoskiej to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Ile gospodyń tyle przepisów na te pyszne danie. Ja dzisiaj przedstawiam przepis na gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1492
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 98
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1492
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 98
Składniki
Kapustę oczyścić z brzydkich wierzchnich liści, gdyż są gorzkie i twarde. Wyciąć głąb i sparzyć w osolonym i posłodzonym wrzątku. Kapustę włożyć wycięciem do dołu. Z liści pościnać grubszy nerw. Na rozgrzanym oleju podsmażyć obraną, pokrojoną cebulę , po chwili smażenia dodać posiekane ząbki czosnku. Podsmażać do zeszklenia, następnie do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać obrane pokrojone w pół plastry pieczarki chwilę podsmażać, zdjąć i wystudzić. Do większej miski włożyć mielone dodać ugotowany na sypko ryż, majeranek, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem i solą, całość wymieszać do połączenia składników. Na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu, brzegi kapusty składać do środka i ciasno zwijać gołąbki. Na dno garnka włożyć kilka zdjętych liści kapusty na nich ułożyć warstwami ale ciasno gołąbki. Gołąbki zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości gołąbków. Przygotować sos; W rondlu z grubym dnem całkowicie rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia a gdy zmieni konsystencje dodać pomidory z puszki , przecier oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć płomień palnika , doprawić pieprzem i solą do smaku oraz cukrem. Na koniec zabielić śmietaną 30 %. Chwilkę pogotować i wyłączyć. Smacznego.