Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty włoskiej to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Ile gospodyń tyle przepisów na te pyszne danie. Ja dzisiaj przedstawiam przepis na gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Kapustę oczyścić z brzydkich wierzchnich liści, gdyż są gorzkie i twarde. Wyciąć głąb i sparzyć w osolonym i posłodzonym wrzątku. Kapustę włożyć wycięciem do dołu. Z liści pościnać grubszy nerw. Na rozgrzanym oleju podsmażyć obraną, pokrojoną cebulę , po chwili smażenia dodać posiekane ząbki czosnku. Podsmażać do zeszklenia, następnie do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać obrane pokrojone w pół plastry pieczarki chwilę podsmażać, zdjąć i wystudzić. Do większej miski włożyć mielone dodać ugotowany na sypko ryż, majeranek, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem i solą, całość wymieszać do połączenia składników. Na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu, brzegi kapusty składać do środka i ciasno zwijać gołąbki. Na dno garnka włożyć kilka zdjętych liści kapusty na nich ułożyć warstwami ale ciasno gołąbki. Gołąbki zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości gołąbków. Przygotować sos; W rondlu z grubym dnem całkowicie rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia a gdy zmieni konsystencje dodać pomidory z puszki , przecier oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć płomień palnika , doprawić pieprzem i solą do smaku oraz cukrem. Na koniec zabielić śmietaną 30 %. Chwilkę pogotować i wyłączyć. Smacznego.