Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam gołąbki w różnej postaci, do tego przepisu zainspirował mnie internet. Gdzieś czytałem o potrawach podlasia i tak powstał ten przepis. Są bardzo smaczne, można je wykonać z kapusty białej, włoskiej, a nawet pekińskiej. Są pożywne i zdrowe. Na każdą okazję, czy to obiad lub spotkanie towarzyskie. Polecam.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 549
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 549
Składniki
Gotujemy z 1 litra wody bulion warzywno-mięsny z przyprawami (sól, pieprz, liście laurowe). Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu warzywa i mięso. Studzimy.
Odlewamy 1/2 litra bulionu i gotujemy kaszę gryczaną do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę , czosnek i dodajemy grzyby. Dodajemy do ugotowanej kaszy.
Marchewkę, pietruszkę i seler również kroimy w drobną kosteczkę i wraz z mięsem mielonym dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dobrze mieszamy
Teraz zabieramy się do parzenia główki lub liści kapusty. Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy wodę, wykrawamy głąb z kapusty i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Parzymy do czasu aż liście kapusty zaczynaję się łatwo oddzielać od główki. Z liści wykrawamy grube złącza i nadziewamy przygotowanym farszem. Zawijamy i układamy ciasno w garnku, gdzie dno jest wyłożone resztą pozostałych liśćmi kapusty. Całość zalewamy pozostałym bulionem zagęszczamy (obcjonalnie) mąką ziemniaczaną i dusimy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dodajemy gałązki lubczyku dla podkręcenia smaku, bo z tego wywaru będzie robiony sos.
Ja robię sos pomidorowy, ale można również zrobić grzybowy lub swój ulubiony. Podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy przecier pomidorowy, redukujemy płyn. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz odrobiną śmietany 30%. Dodajemy pokrojonego, grubego szczypiorku i gotowe.