Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 17806

Dodano:

Odsłon: 5921

Przełamanie stereotypu ,równie pyszne.

Składniki

  • średnia kapusta
  • 700 g mielonej wieprzowniny
  • marchew
  • 150-200 g kaszy gryczanej
  • marchew
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • koper
  • 2 jajka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka musztardy dijon
  • szklanka bulionu warzywnego
  • Sos:
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól ,pieprz ,cukier
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
    Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
    Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
    Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.

  2. Podałem z sosem pomidorowym.

    Z margaryny i mąki sporządziłem zasmażkę. Dodałem koncentrat pomidorowy ,rozprowadziłem z bulionem ,zagotowałem. Dodałem śmietanę i przyprawić do smaku solą ,pieprzem i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 czerwca 2014 z gryczaną pyszne i zdrowe, robiłam i polecam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 01 czerwca 2014 Z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam ale nic straconego.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 31 maja 2014 a ! kocham takie zeszyty !!!!! i ich zawartość (skarby największe) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 31 maja 2014 pyszne, zarówno z gryczaną jak i jęczmienną, te z ryżem zawsze przy takich właśnie, wydawały mi się mało wyraziste w smaku, świetny przepis ! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 31 maja 2014 Pyszne i finezyjne gołąbeczki, a jak przepięknie zaprezentowane (stare, domowe, "babcine" przepisy zawsze są najlepsze :) ). Pozdrawiam i ciesze się, że widzę kolejny przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń