Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kaszą i grzybami to klasyka, która zachwyca smakiem, ale ich przygotowanie może być wyzwaniem, zwłaszcza dla mniej doświadczonych kucharzy. Są tradycyjnie serwowane na Wigilię, szczególnie w rejonach Lubelszczyzny i Podlasia, gdzie zazwyczaj przyrządza się niesamowicie pyszne dania z produktów regionalnych i budżetowych. W przeciwieństwie do standardowych gołąbków z kapusty włoskiej, mogą być serwowane wegetarianom.
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to danie, które łączy w sobie proste składniki, tworzące harmonijną kompozycję smaków. Połączenie słodkiej kapusty, aromatycznych grzybów i pożywnej kaszy jest niesamowite i świetnie będzie pasować do uroczystego klimatu świąt Bożego Narodzenia. Jest sycące, aromatyczne, postne i posmakuje wszystkim członkom twojej rodziny - małym i dużym. Możesz polać gołąbki sosem własnym, pomidorowym, grzybowym, czy też roztopionym masłem. W każdej wersji będą idealne.
Standardowo wykorzystuje się zwykłą kapustę białą, która jest chyba najpopularniejszą w przygotowywaniu gołąbków. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem kapusty włoskiej, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją użyć. Ciekawym rozwiązaniem będzie też odmiana pekińska, która cechuje się większą miękkością i wyrazistością smaku.
Przed rozpoczęciem przygotowań gołąbków z dodatkiem kaszy gryczanej, należy odpowiednio przyrządzić kapustę, by była miękka. Dzięki temu nie tylko przyniesie satysfakcję przy jedzeniu, ale także będzie znacznie prostsza w zwijaniu. Ugotuj całą główkę kapusty w osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octu, aż liście zmiękną. Zdejmuj je ostrożnie, jeden po drugim, a twarde rdzenie obcinaj ostrym nożem. Alternatywnie możesz zmiękczyć warzywo w kuchence mikrofalowej, nastawiając najmocniejszy program na ok. 15-20 minut.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje kaszy - biała ma łagodny smak, który doskonale komponuje się z delikatnym aromatem suszonych grzybów i słodkawej kapusty. Nie dominuje nad resztą składników. Dużą zaletą jest także to, że po ugotowaniu staje się bardziej kleista, co sprawia, że farsz jest zwarty i łatwiejszy do formowania. To minimalizuje ryzyko rozpadania się gołąbków podczas duszenia. W przepisie wskazano, by użyć powszechniejszej kaszy palonej, która charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, co także jest dobrym wyborem.
Nadzienie z kaszy i grzybów jest raczej sypkie, dlatego dobrze jest dodać mu wilgoci, smażąc grzyby i cebulę na maśle i dodając je potem z tłuszczem do kaszy. Do farszu dodaj trochę wody po gotowaniu grzybów, co nada gołąbkom dodatkowego aromatu i wilgoci. Nie oszczędzaj na przyprawach. Dopraw nadzienie solą i pieprzem, ale sprawdzi się też majeranek czy szczypta kminku, który dodatkowo wspomaga trawienie. Smak wzbogacą też suszone grzyby, które należy moczyć przez noc, a potem ugotować w tej samej wodzie, o ile grzyby były wcześniej myte. Najbardziej aromatyczne są te leśne: borowiki, podgrzybki czy maślaki, ale jeśli ich nie masz, z powodzeniem możesz też wykorzystać pieczarki. Warto też wspomnieć, że farsz można mrozić, dzięki czemu możesz go przygotować znacznie wcześniej.
Kluczem jest ciasne, odpowiednie zwijanie. Najpierw jeden raz zwiń liść, a następnie podwiń boki do środka i zawiń gołąbek w rulon. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Dodatkowo warto wyłożyć dno nieużywanymi, wierzchnimi liśćmi, co zapobiegnie przypaleniu. Na dnie można też położyć plasterki marchewki lub cebuli. By kapusta była miękka, gotuj danie przez przynajmniej 30-45 minut. Wszystkie gołąbki odstawiamy po wyjęciu z pieca na ok. 5-10 minut, by lekko przestygły.
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami suszonymi to danie, które z powodzeniem można postawić obok karpia smażonego czy kapusty ze śliwkami. Swoim wnętrzem zaskoczą każdego, a aromatem zachwycą wszystkich.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 31
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 518
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2000
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3989
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 31
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 518
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2000
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3989
Składniki
Wytnij głąb z kapusty.
Do 5 l garnka wlej wodę do połowy wysokości. Dodaj łyżeczkę soli. Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie we wrzątku zanurz kapustę, sparz liście.
Zdejmuj z główki kapusty po jednym liściu. Odstaw je do ostygnięcia, następnie odetnij zdrewniałe końce.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby zalej litrem wody, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i odstaw je do wystudzenia. Przestudzone grzyby pokrój w drobną kostkę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z roztopionym masłem na złoty kolor.
Do ugotowanej kaszy dodaj pokrojone grzyby i zeszkloną cebulę. Wbij jedno jajko. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Farsz nakładaj łyżką na liście kapusty. Zwijaj równej wielkości gołąbki.
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej je szklanką bulionu. Szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki z kaszą i grzybami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.