Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki z kaszą i grzybami
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki z kaszą i grzybami

20.10.2025 Odsłon: 23768
5.0 (28 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Gołąbki z kaszą i grzybami to klasyka, która zachwyca smakiem, ale ich przygotowanie może być wyzwaniem, zwłaszcza dla mniej doświadczonych kucharzy. Są tradycyjnie serwowane na Wigilię, szczególnie w rejonach Lubelszczyzny i Podlasia, gdzie zazwyczaj przyrządza się niesamowicie pyszne dania z produktów regionalnych i budżetowych. W przeciwieństwie do standardowych gołąbków z kapusty włoskiej, mogą być serwowane wegetarianom. 

Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonych grzybów - czy warto je przygotować? 

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to danie, które łączy w sobie proste składniki, tworzące harmonijną kompozycję smaków. Połączenie słodkiej kapusty, aromatycznych grzybów i pożywnej kaszy jest niesamowite i świetnie będzie pasować do uroczystego klimatu świąt Bożego Narodzenia. Jest sycące, aromatyczne, postne i posmakuje wszystkim członkom twojej rodziny - małym i dużym. Możesz polać gołąbki sosem własnym, pomidorowym, grzybowym, czy też roztopionym masłem. W każdej wersji będą idealne. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jaką kapustę użyć? 

Standardowo wykorzystuje się zwykłą kapustę białą, która jest chyba najpopularniejszą w przygotowywaniu gołąbków. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem kapusty włoskiej, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją użyć. Ciekawym rozwiązaniem będzie też odmiana pekińska, która cechuje się większą miękkością i wyrazistością smaku. 

Gołąbki wigilijne - co zrobić, by kapusta była miękka? 

Przed rozpoczęciem przygotowań gołąbków z dodatkiem kaszy gryczanej, należy odpowiednio przyrządzić kapustę, by była miękka. Dzięki temu nie tylko przyniesie satysfakcję przy jedzeniu, ale także będzie znacznie prostsza w zwijaniu. Ugotuj całą główkę kapusty w osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny lub octu, aż liście zmiękną. Zdejmuj je ostrożnie, jeden po drugim, a twarde rdzenie obcinaj ostrym nożem. Alternatywnie możesz zmiękczyć warzywo w kuchence mikrofalowej, nastawiając najmocniejszy program na ok. 15-20 minut. 

Jaka kasza do gołąbków? 

W sklepach dostępne są dwa rodzaje kaszy - biała ma łagodny smak, który doskonale komponuje się z delikatnym aromatem suszonych grzybów i słodkawej kapusty. Nie dominuje nad resztą składników. Dużą zaletą jest także to, że po ugotowaniu staje się bardziej kleista, co sprawia, że farsz jest zwarty i łatwiejszy do formowania. To minimalizuje ryzyko rozpadania się gołąbków podczas duszenia. W przepisie wskazano, by użyć powszechniejszej kaszy palonej, która charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, co także jest dobrym wyborem.  

Idealny farsz do gołąbków 

Nadzienie z kaszy i grzybów jest raczej sypkie, dlatego dobrze jest dodać mu wilgoci, smażąc grzyby i cebulę na maśle i dodając je potem z tłuszczem do kaszy. Do farszu dodaj trochę wody po gotowaniu grzybów, co nada gołąbkom dodatkowego aromatu i wilgoci. Nie oszczędzaj na przyprawach. Dopraw nadzienie solą i pieprzem, ale sprawdzi się też majeranek czy szczypta kminku, który dodatkowo wspomaga trawienie. Smak wzbogacą też suszone grzyby, które należy moczyć przez noc, a potem ugotować w tej samej wodzie, o ile grzyby były wcześniej myte. Najbardziej aromatyczne są te leśne: borowiki, podgrzybki czy maślaki, ale jeśli ich nie masz, z powodzeniem możesz też wykorzystać pieczarki. Warto też wspomnieć, że farsz można mrozić, dzięki czemu możesz go przygotować znacznie wcześniej. 

Co zrobić, by gołąbki się nie rozpadały? 

Kluczem jest ciasne, odpowiednie zwijanie. Najpierw jeden raz zwiń liść, a następnie podwiń boki do środka i zawiń gołąbek w rulon. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Dodatkowo warto wyłożyć dno nieużywanymi, wierzchnimi liśćmi, co zapobiegnie przypaleniu. Na dnie można też położyć plasterki marchewki lub cebuli. By kapusta była miękka, gotuj danie przez przynajmniej 30-45 minut. Wszystkie gołąbki odstawiamy po wyjęciu z pieca na ok. 5-10 minut, by lekko przestygły. 

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami suszonymi to danie, które z powodzeniem można postawić obok karpia smażonego czy kapusty ze śliwkami. Swoim wnętrzem zaskoczą każdego, a aromatem zachwycą wszystkich. 

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Katerina 7300
Katerina 7300
Śniadania

Owsianka z kurkumą

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

  • Tłusty czwartek
  • Przyprawy
  • Owsianki

Odsłon: 31

do 15 min 15 min
2
ElMar
ElMar
Zupy

Zupa z brukselką

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1101

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Przekąski Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...

  • Impreza
  • Grill
  • Amerykańska
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Odsłon: 518

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2000

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3989

do 60 min 60 min
34
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13704

do 30 min 30 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Katerina 7300
Katerina 7300
Śniadania

Owsianka z kurkumą

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

  • Tłusty czwartek
  • Przyprawy
  • Owsianki

Odsłon: 31

do 15 min 15 min
2
ElMar
ElMar
Zupy

Zupa z brukselką

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1101

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Przekąski Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...

  • Impreza
  • Grill
  • Amerykańska
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Odsłon: 518

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2000

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3989

do 60 min 60 min
34
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13704

do 30 min 30 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki z kaszą i grzybami
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • główka włoskiej kapusty
  • 50 g suszonych leśnych grzybów
  • 300 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 duże cebule
  • jajko
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • masło
Sposób przygotowania:
1

Wytnij głąb z kapusty.

2

Do 5 l garnka wlej wodę do połowy wysokości. Dodaj łyżeczkę soli. Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie we wrzątku zanurz kapustę, sparz liście.

3

Zdejmuj z główki kapusty po jednym liściu. Odstaw je do ostygnięcia, następnie odetnij zdrewniałe końce.

4

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

5

Grzyby zalej litrem wody, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i odstaw je do wystudzenia. Przestudzone grzyby pokrój w drobną kostkę.

6

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z roztopionym masłem na złoty kolor.

7

Do ugotowanej kaszy dodaj pokrojone grzyby i zeszkloną cebulę. Wbij jedno jajko. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.

8

Farsz nakładaj łyżką na liście kapusty. Zwijaj równej wielkości gołąbki.

9

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej je szklanką bulionu. Szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową.

10

Gołąbki z kaszą i grzybami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki