Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa. Został on jednak nieco zmodyfikowany - w oryginale do farszu powinniśmy dodać suszone grzyby leśne. W tym przepisie zostały one zastąpione łatwo dostępnymi pieczarkami. Dodatkowo wzbogaciliśmy nieco smak wywaru do gotowania żeberek i kaszy. Reszta składników pozostała bez zmian. Gołąbki wykonane według tego przepisu są niezwykle aromatyczne i nieziemsko smaczne. Dzięki wywarowi z żeberek i warzyw kasza nabiera cudownego aromatu i niepowtarzalnego smaku.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 32
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3383
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 91
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 32
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3383
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 91
Składniki
Do garnka przełóż żeberka. Zalej je wodą, dodaj obrane warzywa, zioła i przyprawy. Mięso gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Ugotowane żeberka wyciągnij z garnka. Mięso oddziel od kości i przełóż do miski. Następnie rozdrobnij je widelcem lub drobno posiekaj nożem.
Z garnka z wywarem wyłów warzywa i przyprawy. W tym samym bulionie nastaw wypłukaną wcześniej kaszę jęczmienną. Gotuj ją do momentu, kiedy wsiąknie całą wodę. Ugotowaną kaszę przykryj. Garnek zawiń w koc i odstaw na godzinę do zaparzenia.
Z kapusty wytnij głąb. Sparz liście. Wodę po parzeniu kapusty pozostaw w garnku.
Słoninę pokrój i stop na patelni. Podsmaż na niej pokrojoną cebulę.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z cebulą i słoniną do momentu całkowitego odparowania wody.
W misce połącz ugotowaną kaszę z rozdrobnionym mięsem z żeberek i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Wbij jedno surowe jajko. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Na sparzone liście kapusty nakładaj farsz. Zwijaj gołąbki i układaj je ciasno w brytfance. Zalej je wodą z parzenia kapusty.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach piecz pod przykryciem przez około godzinę.