Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z mięsa indyczego.

Gołąbki z mięsa indyczego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 758 Ocena: 5019

Dodano:

Odsłon: 7550

Tak dawno nie miałam gołąbków że po mimo złego samopoczucia postanowiłam je zrobić. Są inne niż tradycyjne ponieważ z mięsa indyczego, zapewne zaraz będą komentarze że to nie gołąbki ponieważ gołąbki są tylko z mięsa wieprzowego. Ale zapewniam was że to nie prawda moja mama często robiła gołąbki z kaszy jęczmiennej były przepyszne. Gołąbki można robić na różne sposoby mój dziadek na przykład robił ziemniaczane też były bardzo smaczne. A tak przy okazji zdradzę wam mój sposób zawijania gołąbków.

Składniki

  • 2,5 dużego ząbka czosnku,
  • 2 szklanki ryżu (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 opakowania mięsa mielonego na kotlety z indyka (opakowanie 500 g),
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 0,5 łyżki papryki ostrej mielonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 główka kapusty słodkiej 1700 g,
  • 1 łyżka octu,
  • 0,5 łyżki soli (do parzenia kapusty).
  • sos :
  • 4 szklanki wody przegotowanej,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 koncentraty pomidorowe 30 % (160 g każdy),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z mięsa indyczego.

Przygotowanie

  1. Ryż uprażyć dzień wcześniej lub w dzień robienia i ostudzić. Do dużego garnka wlać 4 litry wody, posolić i dodać ocet ( dodając ocet do parzenia kapusty nie łamią się liście ). Gdy woda się zagotuje z kapusty wyciąć głąb i włożyć kapustę wyciętym głąbem w dno garnka, zmniejszyć ogień odwrócić kapustę i oddzielać pojedynczo liście. Gdy wszystkie są już oddzielone wystudzić.

  2. Jak już mamy oddzielone wszystkie liście i postawiliśmy do wystygnięcia. Przygotować farsz, do miski przełożyć ryż, dodać mięso z indyka, przyprawy czyli : sól, majeranek, paprykę ostrą, Vegetę oraz czosnek pokrojony drobno. Wszystko dokładnie wymieszać ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

  3. Do dużego garnka nawet do tego w którym parzyliśmy kapustę na dno ułożyć mniejsze sparzone liście odcinając twardą końcówkę. Do ręki wziąć jeden z liści odciąć twardą końcówkę, odwrócić liść nałożyć farsz mięsno ryżowy ( tak około jednej łyżki w zależności od wielkości liścia kapuścianego ).

  4. Jak już mamy nałożony farsz mięsno ryżowy, zaczynamy zwijać ciasno gołąbka od strony wyciętej twardej końcówki. Gdy już całego mamy zwiniętego wtedy dwa końce gołąbka wcisnąć w środek ( całość widoczna na zdjęciu ). Tak zwinięty gołąbek nie rozpada się.

  5. Gotowe gołąbki ciasno poukładać w garnku w którym mamy wyłożone dno liśćmi kapuścianymi. Resztę liści które pozostały ułożyć na wierzchu między gołąbkami. Zalać całość sosem pomidorowym ( ja zrobiłam go tak do miski wlałam cztery szklanki przegotowanej letniej wody, dodałam cukier, sól oraz koncentraty pomidorowe dokładnie wymieszać ). Gdy gołąbki się zagotują dodać ziela angielskie liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez dwie i pół godziny do czasu aż liście kapusty z góry będą miękkie.

  6. Ugotowane mięciutkie gołąbki podałam z ziemniakami ugotowanymi razem z marchewką, polanymi sosem z gołąbków. Można również jeść z chlebem lub bułka kto jak lubi. Z podanych składników wyszło mi dwadzieścia trzy sztuki gołąbków ( tak jak pisałam jest to zależne od wielkości liści kapusty ). Jeśli zostaną wam gołąbki proponuję zawekować lub zamrozić choć mi osobiście mrożone nie smakują.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń