Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Przepis dnia 2020-05-13
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26746

Dodano:

Odsłon: 9403

Dzisiaj zapraszam na wiosenne, pyszne i bardzo pożywne gołąbki z młodej kapusty włoskiej, wypełnione farszem przygotowanym z kaszy bulgur oraz polędwicy wieprzowej. Ich smak cudownie podkreśla kremowy sos pieczarkowy.

Składniki

  • GOŁĄBKI:
  • 1 główka młodej kapusty włoskiej
  • 250 g kaszy bulgur
  • 650 g polędwicy wieprzowej
  • 3 cebule szalotki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duża szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 0,5 litra bulionu
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • 1,5 litra bulionu
  • liść laurowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.

  2. Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania.

  4. Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.

  5. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 13 maja Cudowne i danie i zdjęcie. Jak zwykle u Ciebie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 maja Uwielbiam gołąbki z młodej kapusty. Muszę kolejny raz zrobić, tym razem w tym przepysznym sosie pieczarkowym. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń