Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam gołąbki trochę inne bo bez mięsa , tylko kasza i ryż oraz pieczarki, a do tego pyszny sosik pieczarkowy. Pychotka.
garnek, łyżka, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne,
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1928
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 378
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1928
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 378
Składniki
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, następnie wyciąć głąb, a w dziurę wlać łyżkę oleju. Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut. Kapustę wyciągnąć, pościągać zblanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania liści. Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw. Farsz; Kasze i ryż ugotować na sypko. Cebule obrać pokroić i zeszklić na oleju , dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki i dusić razem do miękkości. Do podsmażonych pieczarek dodać ugotowany ryż oraz ugotowaną kasze wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą uniwersalną. Na liście kapusty nakładać farsz, zaginać brzegi, zwijać ciasno w rulon. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym polać bulionem i dusić w piekarniku do miękkości. Sos pieczarkowy; Cebule obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dusić do miękkości. Śmietanę roztrzepać z mąką na gładką masę, dodać wodę i połączyć z podsmażonymi pieczarkami. Chwile pogotować ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem według uznania. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pieczarkowym. Smacznego.