Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem

Przepis dnia 2017-06-25
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 5137

Takie gołąbki to mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ten smak przypieczonych listków młodej kapusty, które otulają soczyste i dobrze doprawione nadzienie.

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 100g białego ryżu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pierzu ziołowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól morska
  • czarny pieprz
  • litr bulionu warzywnego (lub łyżka domowej vegety + litr wrzącej wody)
  • 1 świeży pomidor
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę opłukać. Nożem odciąć liście przy głąbie, ale ich nie zdejmować. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i obgotowywać, zdejmując kolejno liście.
    Liście ułożyć na talerzu, a gdy wystygną, obkroić gruby nerw.

  2. W lekko osolonej wodzie ugotować ryż na półmiękko, ostudzić.
    Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić cebulę.
    Suszone pomidory pokroić w kostkę.
    Mięso zmielić. Dodać ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posolić do smaku. Farsz wymieszać.
    Na liście kapusty nakładać nadzienie, zwijać gołąbki.

  3. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC.
    Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem, położyć liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.
    Podawać na gorąco.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 07 października Żeby nie przypalały się na wierzchu, połóż pozostałe sparzone liście z kapusty. One będą czarne a gołąbki nie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń