Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami.

Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15287

Dodano:

Odsłon: 1521

Młoda kapustka i do tego farsz z pieczarek,pyszne połączenie no i dietetyczne:) Polecam.

Składniki

  • Kapusta młoda 2 główki
  • Pieczarki 1,30kg
  • Cebula 5-6 szt.
  • Kasza jęczmienna 4 torebki po 10 dkg
  • Ryż 4 torebki po 10 dkg
  • Masło 1 kostka
  • Wegeta,pieprz,sól,magii
  • Liście laurowe 4 szt.
  • Ziele angielskie 8 ziarenek
  • Bulion do zalania gołąbków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż i kaszę ugotować około 15min.
    Wyjąć i dać do miski.
    Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na maśle,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania soków.Doprawić przyprawami.
    Dodać do kaszy i ryżu.Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
    W czasie gdy farsz nam stygnie wyciąć głąby z kapusty i sparzyć przez moment.
    Liście same odchodzą,powycinać twarde końcówki.
    Nałożyć farsz i zawijać gołąbki.
    Na spód położyć liście ,które nie nadawały się do zawinięcia i układać gotowe gołąbki.
    Dodać liście ,ziele i zalać bulionem.Część dusiłam w piekarniku a część w rondlu.
    Dusić do miękkości kapusty.
    Można podać z sosem pomidorowym.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń