Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne gołąbki z nadzieniem wykonanym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu. Z podanego przepisu wyszło 19 gołąbków.
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 17
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 53
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1415
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 17
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 53
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1415
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 19 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa oddzielamy je od kości i kroimy na drobno. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz, wyrabiamy farsz na gołąbki. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając farsz w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi z kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Smacznego !!!