Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z pieczarkami i serem

Gołąbki z pieczarkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51289

Dodano:

Odsłon: 7261

Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować.

Składniki

  • 1 kapusta (u nas cool wrap)
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera gouda
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła ghee
  • 150 g ryżu basmati
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z pieczarkami i serem

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy.
    Posiekaną cebulę i starte pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu.

    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część.

    Na każdy liść układamy farsz i zawijamy.

    Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C.

    Podajemy z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń