Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prodiż wrócił w ostatnich latach do łask i w wielu domach znowu korzysta się z niego podczas przygotowywania ciasta. Czy wiesz, że możesz go także wykorzystać do przygotowania gołąbków? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że tak ugotowane smakują wyśmienicie!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1027
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1027
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Składniki
Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją do garnka, zalej wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Gotuj tak długo, aż liście zmiękną na tyle, że będą elastyczne i da się je łatwo zwijać. Dzięki temu nie będą pękać podczas zawijania gołąbków. Przestudź kapustę.
Mięso, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz jajka przełóż do miski. Dodaj ugotowany i przestudzony ryż oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Wnętrze prodiżu posmaruj dokładnie olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem.
Z kapusty usuń twarde zgrubienia i rozłóż je na blacie. Na każdy liść połóż porcję farszu i zwiń gołąbki (boki liścia do środka, a następnie całość w rulon).
Na dnie prodiżu ułóż kilka liści kapusty, a na nich poukładaj ciasno gołąbki. Polej je połową sosu pomidorowego i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Całość piecz w prodiżu około 2-2,5 godziny (do uzyskania pożądanej miękkości kapusty).
Drugą część sosu podgrzej na małej mocy palnika. W miseczce lub szklance dokładnie rozmieszaj śmietanę i mąkę z niewielkim dodatkiem wody i dodaj do gotującego się bulionu. Całość mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Gołąbki polej sosem i podawaj z ziemniakami.