Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prodiż wrócił w ostatnich latach do łask i w wielu domach znowu korzysta się z niego podczas przygotowywania ciasta. Czy wiesz, że możesz go także wykorzystać do przygotowania gołąbków? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że tak ugotowane smakują wyśmienicie!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104512
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9042
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104512
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9042
Składniki
Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją do garnka, zalej wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Gotuj tak długo, aż liście zmiękną na tyle, że będą elastyczne i da się je łatwo zwijać. Dzięki temu nie będą pękać podczas zawijania gołąbków. Przestudź kapustę.
Mięso, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz jajka przełóż do miski. Dodaj ugotowany i przestudzony ryż oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Wnętrze prodiżu posmaruj dokładnie olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem.
Z kapusty usuń twarde zgrubienia i rozłóż je na blacie. Na każdy liść połóż porcję farszu i zwiń gołąbki (boki liścia do środka, a następnie całość w rulon).
Na dnie prodiżu ułóż kilka liści kapusty, a na nich poukładaj ciasno gołąbki. Polej je połową sosu pomidorowego i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Całość piecz w prodiżu około 2-2,5 godziny (do uzyskania pożądanej miękkości kapusty).
Drugą część sosu podgrzej na małej mocy palnika. W miseczce lub szklance dokładnie rozmieszaj śmietanę i mąkę z niewielkim dodatkiem wody i dodaj do gotującego się bulionu. Całość mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Gołąbki polej sosem i podawaj z ziemniakami.