Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prodiż wrócił w ostatnich latach do łask i w wielu domach znowu korzysta się z niego podczas przygotowywania ciasta. Czy wiesz, że możesz go także wykorzystać do przygotowania gołąbków? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że tak ugotowane smakują wyśmienicie!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458092
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458092
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Składniki
Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją do garnka, zalej wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Gotuj tak długo, aż liście zmiękną na tyle, że będą elastyczne i da się je łatwo zwijać. Dzięki temu nie będą pękać podczas zawijania gołąbków. Przestudź kapustę.
Mięso, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę oraz jajka przełóż do miski. Dodaj ugotowany i przestudzony ryż oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Wnętrze prodiżu posmaruj dokładnie olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z bulionem.
Z kapusty usuń twarde zgrubienia i rozłóż je na blacie. Na każdy liść połóż porcję farszu i zwiń gołąbki (boki liścia do środka, a następnie całość w rulon).
Na dnie prodiżu ułóż kilka liści kapusty, a na nich poukładaj ciasno gołąbki. Polej je połową sosu pomidorowego i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Całość piecz w prodiżu około 2-2,5 godziny (do uzyskania pożądanej miękkości kapusty).
Drugą część sosu podgrzej na małej mocy palnika. W miseczce lub szklance dokładnie rozmieszaj śmietanę i mąkę z niewielkim dodatkiem wody i dodaj do gotującego się bulionu. Całość mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Gołąbki polej sosem i podawaj z ziemniakami.