Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z przepysznym farszem

Gołąbki z przepysznym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51839

Dodano:

Odsłon: 25038

Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy?

Składniki

  • 10 liści kapusty coolwrap
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 250 g ryżu
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z przepysznym farszem

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;)

    Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia.

    Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy.

    Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem.

    Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez 100 min. w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ulubionym sosem. U nas była to śmietana ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń