Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych gołąbków.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować wywar do zalania gołąbków. Podczas gotowania dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz.
Zmielone z czosnkiem mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz.
Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty.
Uformowane gołąbki. Z podanego przepisu wyszło 37 dużych gołąbków.
Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Odlewamy potrzebną ilość wywaru do zrobienia sosu, zagotowujemy, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.
Gołąbki podajemy polane sosem, udekorowane gałązkami świeżego kopru. Ostudzone gołąbki z wywarem możemy również zamrozić w pojemniku.
Smacznego!!!