Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi gołąbków? Ja takiej osoby nie znam :) Sposobów robienia tego pysznego dania jest bardzo dużo.Ja przedstawiam takie tradycyjne wg. mnie najprostsze do przygotowania.
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2683
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 116
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2683
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 116
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Składniki
Są dwie metody gotowania kapusty: 1.W dużym garnku zagotować wodę. Z główki kapusty wyciąć głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielić wrzucać partiami na gorącą wodę, obgotować, wyjąć i odsączyć z wody.W każdym liściu ściąć nożem nerw liściowy, nie przecinając liścia. Sposób ten sprawdza się w kapuście z luźno związanymi liśćmi. 2. Gotować głowę kapusty w całości i co chwilę, partiami ściągać wierzchnie liście. Wymaga to ostrożności ze względu na gorącą kapustę. Oczywiście również wcześniej wycinamy głąb.
Robimy farsz: Na rozgrzaną patelnię, z małą ilością oleju lub masła, wsypujemy ryż, prażymy często mieszając do zrumienienia. Następnie podlewamy 4 szklankami gorącej wody, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ryż. Nie mieszamy ryżu w trakcie gotowania. Jeżeli tylko wchłonie wodę możemy garnek szczelnie okryć kocem i odstawić na godzinę. Ryż wtedy pięknie nam napęcznieje. Rozgrzewamy na patelni olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku, na nim układamy zawinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego. Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut.
Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy, podlewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości warzyw. Wlewamy pomidory z puszki, odstawiamy z ognia i miksujemy blenderem. Jeżeli sos wydaje się za gesty dodajemy odpowiednią ilość gorącej, przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy pomidorowym sosem.