Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 3404

Dodano:

Odsłon: 9763

Gołąbki z włoskiej kapusty. Naszym zdaniem są o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne z białej kapusty. Włoska kapusta jest szybko miękka po sparzeniu więc robienie gołąbków jest o wiele szybsze. Polecam!

Składniki

  • 1 duża lub 2 mniejsze kapusty włoskie
  • 200 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście jeśli są uszkodzone. Wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i parzymy w niej kapustę ok 5 min wyciętym głąbem do dołu. Po tym czasie liście powinny odchodzić od kapusty. Wyciągamy je na sitko. Aby przestygły. Z każdego liścia odcianamy grubszy nerw. 

    Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. W dużej misce mieszamy przestudzony ryż, usmażoną cebulę, jajko oraz surowe mięso mielone. Doprawiamy do smaku. 

  2. Na każdym liściu kapusty układamy po 1 dużej łyżce farszu (można więcej) zawijamy od dołu, nastepnie boki i zwijamy gołąbka. 

    Na dno garnka układamy kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie układamy warstwami gołąbki. Zalewamy bulionem z gotowania kapusty. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 30-40 minut. 

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2019 Pycha i to chyba wystarczy za komentarz. Gołąbki są rewelacyjne :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń