Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka na piwie"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1102
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 388
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3270
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 744
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1102
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 388
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3270
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 744
Składniki
Umytą, jeśli trzeba opaloną i osuszoną golonkę nacieramy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Układamy na folii, posypujemy tłuczonym zielem angielskim, dodajemy liść laurowy, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut. Wyjmujemy, osuszamy.
Golonkę z naciętą skórką układamy w brytfannie, podlewamy piwem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas odwracamy i skrapiamy sosem. Jeśli sosu jest za mało, można dolać do niego nieco wody.
Po godzinie pieczenia dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zwiększamy temperaturę do 250oC i, polewając sosem, pieczemy do miękkości mięsa.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 596 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia