Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka na piwie"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34244
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 164
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34244
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 164
Składniki
Umytą, jeśli trzeba opaloną i osuszoną golonkę nacieramy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Układamy na folii, posypujemy tłuczonym zielem angielskim, dodajemy liść laurowy, zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy 60 minut. Wyjmujemy, osuszamy.
Golonkę z naciętą skórką układamy w brytfannie, podlewamy piwem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas odwracamy i skrapiamy sosem. Jeśli sosu jest za mało, można dolać do niego nieco wody.
Po godzinie pieczenia dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zwiększamy temperaturę do 250oC i, polewając sosem, pieczemy do miękkości mięsa.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 596 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia