Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka pieczona"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 115
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 115
Składniki
Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny.
Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem.
Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień