Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona

Golonka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Golonka pieczona"

Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • sól peklowa (20 g na kilogram mięsa)
  • butelka jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny.

  2. Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem.

  3. Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.

  4. CZAS: około 2 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń