Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dla męża golonkę w marynacie musztardowej. Z golonką nie ma dużo pracy, ale żeby ją dobrze przygotować trzeba ją długo gotować i potem opiekać. Mięso dobrze przyrządzonej golonki musi się rozpadać i wręcz rozpływać w ustach, a to wymaga długiego czasu obróbki cieplnej. Ale golonki nie przyrządza się zbyt często, więc od czasu do czasu można się pokusić o uraczenie nią męskich domowników ( przynajmniej u mnie tak jest - ja nie przepadam za smakiem golonki ).
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23250
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9572
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2103
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 756
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23250
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9572
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2103
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 756
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
Golonki myjemy i umieszczamy w garnku razem z 3 ząbkami czosnku, marchewką i pietruszką. Zalewamy wodą, Solimy 1 łyżeczką soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
Gotujemy pod przykryciem ok 2,5 godziny. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wody i przestudzamy. Możemy naciąć skórkę np w szachownicę
Przygotowujemy marynatę: musztardę mieszamy z startym dużym ząbkiem czosnku, Dodajemy ok pół łyżeczki majeranku, 1/3 łyżeczki soli i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy i smarujemy marynatą skórę i mięso
Golonki wstawiamy do piekarnika do 180 stopni i opiekamy do zrumienienia skórki ok 40 minut
Podajemy z musztardę, chrzanem, ewentualnie z gotowaną kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami i pieczywem