Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dla męża golonkę w marynacie musztardowej. Z golonką nie ma dużo pracy, ale żeby ją dobrze przygotować trzeba ją długo gotować i potem opiekać. Mięso dobrze przyrządzonej golonki musi się rozpadać i wręcz rozpływać w ustach, a to wymaga długiego czasu obróbki cieplnej. Ale golonki nie przyrządza się zbyt często, więc od czasu do czasu można się pokusić o uraczenie nią męskich domowników ( przynajmniej u mnie tak jest - ja nie przepadam za smakiem golonki ).
Golonki myjemy i umieszczamy w garnku razem z 3 ząbkami czosnku, marchewką i pietruszką. Zalewamy wodą, Solimy 1 łyżeczką soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
Gotujemy pod przykryciem ok 2,5 godziny. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wody i przestudzamy. Możemy naciąć skórkę np w szachownicę
Przygotowujemy marynatę: musztardę mieszamy z startym dużym ząbkiem czosnku, Dodajemy ok pół łyżeczki majeranku, 1/3 łyżeczki soli i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy i smarujemy marynatą skórę i mięso
Golonki wstawiamy do piekarnika do 180 stopni i opiekamy do zrumienienia skórki ok 40 minut
Podajemy z musztardę, chrzanem, ewentualnie z gotowaną kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami i pieczywem
Propozycja na przygotowanie zdrowej, soczystej i aromatycznej ryby.
Odsłon: 12474
Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki...
Odsłon: 27284
Prosty sposób na aromatyczną, soczystą pieczeń wieprzową. Wystarczy natrzeć m...
Odsłon: 1852
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 55
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 72
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 251
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 55
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 72
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 251
Składniki
Golonki myjemy i umieszczamy w garnku razem z 3 ząbkami czosnku, marchewką i pietruszką. Zalewamy wodą, Solimy 1 łyżeczką soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
Gotujemy pod przykryciem ok 2,5 godziny. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wody i przestudzamy. Możemy naciąć skórkę np w szachownicę
Przygotowujemy marynatę: musztardę mieszamy z startym dużym ząbkiem czosnku, Dodajemy ok pół łyżeczki majeranku, 1/3 łyżeczki soli i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy i smarujemy marynatą skórę i mięso
Golonki wstawiamy do piekarnika do 180 stopni i opiekamy do zrumienienia skórki ok 40 minut
Podajemy z musztardę, chrzanem, ewentualnie z gotowaną kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami i pieczywem
Przepisy Dania główne
Dania główne
Danie dnia
Dania główne
Roladki z papryką
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Danie dnia
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 29
Roladki z papryką
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 29