Dania główne Przepis na:
Golonka pieczona w piwie.

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 2535
Dodano: 05.11.2018
Odsłon: 5607
Składniki
- -Golonka - 4 szt
- -Piwo - 1 butelka
- -Czosnek - 4 ząbki
- -Słodka papryka - 1 łyżka
- -Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- -Sól
- -Olej - 2 łyżki
- -Ziemniaki - 1 kg
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Golonki umyć.
Czosnek obrać i drobno posiekać . Przełożyć do miseczki, dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Mięso natrzeć włożyć do miski, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. -
Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, co jakiś czas polewać piwem. -
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, dodać do golonki i piec jeszcze przez godzinę.
Podawać z chrzanem lub sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (0)