Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Golonka w kapuście"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Składniki
Golonki opłucz starannie, włóż do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela oraz łyżkę soli. Gotuj 2,5 godziny. Włoszczyznę oczyść, rozdrobnij. Połowę włóż do garnka z namoczonym grochem. Zalej litrem wody. Gotuj do miękkości grochu. W razie potrzeby dolej wody.
Pozostałą włoszczyznę dodaj do golonki na 30 min przed końcem gotowania. Cebule poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju z pokrojonym boczkiem. Wrzuć kapustę. Wlej szklankę wody, wkrusz kostkę bulionową. Duś 30 minut.
Groch połącz z 3 łyżkami wywaru z golonki, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na półmisek. Na nim ułóż doprawioną kapustę oraz golonki.Źródło: Świat kobiety