Dania główne Przepis na:
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Golonki opalić, umyć. Obficie natrzeć sola i pieprzem oraz reszta przypraw. Naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku. Zalać piwem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym sie moczyły przełożyć do garnka (golonki powinny być przykryte płynem, jeśli jest go za mała, dolać wodę). Gotować na wolniutkim ogniu około 2 godziny. Na 15 min przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjąć i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę. Wywar z golonek gotować dalej na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Kubeczek śmietany zmiksować z 1 łyżką maki. Zabielić sos. przyprawić do smaku. Golonki przełożyć na półmisek, polać sosem. Podać z ziemniaczkami piure, wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem. udekorować ziołami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 09 czerwca 2008Zgłoś do usunięcia
Ten widok zniewala3 Kto głosował? | Odpowiedz