Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekoniecznie zdrowo, ale pysznie:) Rozpływająca się w ustach goloneczka w towarzystwie ziemniaczków mieszanych z kapustką, polanych wędzoną słoninką:) Ulubione danie mojej drugiej połówki:)
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 134
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 121
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 63
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 134
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 121
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 63
Składniki
Wypłukane golonki umieszczamy w szerokim garnku. Marchewki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki i dodajemy do mięsa. Dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i łyżkę soli. Zalewamy piwem i dopełniamy wodą na tyle, aby mięso zostało zakryte. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości mięsa.
Następnie wyciągamy golonki, nacinany skórę na krzyż i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Odcedzamy szklankę wywaru z gotowania. Dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek, mieloną paprykę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Polać golonki. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki obrać i ugotować z odrobiną soli.
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Słoninę wędzoną pokroić w drobną kosteczkę i roztopić w garnuszku na małym ogniu.
Ugotowaną kapustę posiekać na drobno, dodać do ugotowanych potłuczonych ziemniaków, dodać cebulkę, odrobinę pieprzu, ewentualnie vegety i zalać roztopioną słoninką. Wymieszać dokładnie.
Upieczone goloneczko podawać z gorącą ciaper kapustą. Smacznego:)