Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w piwie z ciaper kapustą

Golonka w piwie z ciaper kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4078

Dodano:

Odsłon: 4521

Niekoniecznie zdrowo, ale pysznie:) Rozpływająca się w ustach goloneczka w towarzystwie ziemniaczków mieszanych z kapustką, polanych wędzoną słoninką:) Ulubione danie mojej drugiej połówki:)

Składniki

  • 2 golonki
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula do golonki + 1 mała do kapusty
  • 500 ml piwa jasnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki mielonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki miodu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50g wędzonej słoniny
  • pieprz, sól, vegeta
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wypłukane golonki umieszczamy w szerokim garnku. Marchewki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki i dodajemy do mięsa. Dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i łyżkę soli. Zalewamy piwem i dopełniamy wodą na tyle, aby mięso zostało zakryte. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości mięsa.

  2. Następnie wyciągamy golonki, nacinany skórę na krzyż i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Odcedzamy szklankę wywaru z gotowania. Dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek, mieloną paprykę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Polać golonki. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.

  3. Ziemniaki obrać i ugotować z odrobiną soli.

  4. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości.

  5. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.

  6. Słoninę wędzoną pokroić w drobną kosteczkę i roztopić w garnuszku na małym ogniu.

  7. Ugotowaną kapustę posiekać na drobno, dodać do ugotowanych potłuczonych ziemniaków, dodać cebulkę, odrobinę pieprzu, ewentualnie vegety i zalać roztopioną słoninką. Wymieszać dokładnie.

  8. Upieczone goloneczko podawać z gorącą ciaper kapustą.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 marca 2014 Może nie powinnam się przyznawać, ale uwielbiam golonkę :-) ale kapusty z ziemniakami, w tej wersji, jeszcze nie próbowałam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 18 marca 2014 Ja taką kapustę z ziemniakami bardzo lubię np: z żeberkami i sosem tyle ze u mnie na odwrót chłopaki nie lubią:-( Przepis pychota. Pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 marca 2014 Takie rzeczy powinny być zabronione do pokazania po godz.18.Człowiek od razu ma na nie ochotę.A jeszcze goloneczka..pychota.Daję plusa dużego.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń