Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki pieczone w piwie

Golonki pieczone w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1331

Dodano:

Odsłon: 395

Golonkę niepeklowaną piekę brytfannie i podlewam jasnym piwem. Podaję z gotowanymi pyrkami polanymi piwnym sosem, zasmażaną kapustą kiszoną i piwem.

Składniki

  • Golonka niepeklowana tylna
  • Przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do wieprzowiny
  • Piwo jasne (500ml) + opcjonalnie podpiwek (200ml) lub piwo miodne
  • Chrzan tarty, kapusta kiszona smażona, pyry.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Golonki pieczone w piwie

Przygotowanie

  1. 1. Golonki przyprawiam i wkładam na noc do lodówki
    2. Wkładam do brytfanny, podlewam wodą (by się trochę wytopiły)
    3. Piekę ok. 0,5 h do miękkości. Po tym czasie zaczynam podlewać piwem (2x co 20 min.). Początkowo piekę przykryte, pod koniec otwieram by wyparował alkohol. Na koniec podlewam podpiwkiem i opcjonalnie niewielką ilością piwa miodnego. Całkowity czas pieczenia ok. 2h (na małym ogniu). Sos zagęszczam mąką lub fixem.

  2. 4. W między czasie przygotowuję kapustę kiszoną z grzybami.
    5. Podaję z pyrkami, chrzanem, kapustą i jasnym piwem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń