Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki z chrzanem (ajsbany)

Golonki z chrzanem (ajsbany)

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 155

Klasyczny obiad dla każdego Pana domu. Golonka peklowana podana z chrzanem, kapustą i jasnym piwem. Dodatkowo gotowane pyrki lub porządna kromka chleba. W gwarze wielkopolskiej na to danie mówi się ajsbany zez chrzanem.

Składniki

  • Golonka peklowana (środkowa, nie „stópka” ani „ratka”) 2 szt.
  • Włoszczyzna (marchew, seler, liście selera, lubczyka)
  • Ziele angielskie (kilka szt.), liść laurowy (bobkowy)
  • Chrzan tarty, kapusta kiszona smażona, pyry lub chleb.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Golonki wkładam do garnka z wodą (by były przykryte), dodaję włoszczyznę, ziele i liść laurowy.
    2. Gotuje do miękkości.

  2. 3. W między czasie przygotowuję kapustę. Smażę ją na smalcu wieprzowym lub gęsim z dodatkiem pieprzu.

  3. 4. Gotuję pyrki.

  4. 5. Podaję z pyrkami lub chlebem, chrzanem, kapustą i jasnym piwem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń