Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki z indyka na warzywach

Golonki z indyka na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18175

Dodano:

Odsłon: 619

Można jeść do woli!

Składniki

  • golonka indycza 4 szt- 1 szt na osobę to b. duża porcja
  • Czosnek 1 główka
  • Zioła prowansalskie, chili, sól, szałwia
  • Ziemniaki 8 szt
  • Marchew 4 szt
  • Cebula 2 szt
  • Jabłko 1 szt
  • Papryka czerwona 1 szt
  • Olej roślinny do obtoczenia warzyw
  • rękaw do pieczenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Golonki z indyka na warzywach

Przygotowanie

  1. Golonkom zrobiłam dziurki nożem i wetknęłam w nie po ząbku czosnku. Resztę czosnku przecisnęłam przez praskę i natarłam nim golonki, jeszcze sporo ziół prowansalskich, chili i sól- golonki było 2 kg, czyli 2 płaskie łyżki.

  2. Warzywa obrałam, oprócz ziemniaków można użyć swoich ulubionych warzyw, nadają golonkom wilgotności i na pewno nie przypala się podczas długiego pieczenia.

  3. Grubo pokrojone warzywa wrzuciłam do rękawa, polałam je olejem i obsypałam ziołami, chili i solą i wytrząchałam. Na warzywach ułożyłam golonki i jeszcze dodałam gałęzi szałwii dla aromatu.
    Piekłam w sumie 2 h. Najpierw 30 minut w 185 C a potem w 175 C. Mięso było soczyste i aromatyczne i z łatwością odchodziło od kości.

  4. :D

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września U CB jak zwykle na bogato :) Pyszności i aż mam chęć polizać monitor ;p Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń