Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 527 Ocena: 5088
Dodano: 30.11.2019
Odsłon: 19711
1-2 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Opłukane golonki włożyć do garnka. Dodać przyprawy i zalać wodą tak, by mięso było przykryte.
Gotować na wolnym ogniu od 1,5- 2 godzin.
Wyłączyć ogień i zostawić golonki aż ostygną.
Wyjąć z wody, przełożyć do naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożem. Dodać smalec i piwo.
Piec aż mięso stanie się mięciutkie.
Golonki posmarować miodem i jeszcze chwilę piec aż skórka się zarumieni.Podać obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Loreczka 17 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Robię prawie tak samo, z jednym wyjątkiem: gotuję golonkę, aż jest miękka prawie całkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, na którego daję plasterki słoniny wędzonej (lub zwykłej), golonkę smaruję miodem z curry i podpiekam ok. 1 minut, aż się zrumieni. Jest lepsza niż ta z piwem. Do tego pieczywo lub zapiekane ziemniaczki (zapiekam je (po lekkim podgotowaniu i pokrajaniu na ósemki)posypane przyprawą do ziemniaków lub samym tymiankiem, solą i pieprzem. I ćwikła z chrzanem! Mniam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 01 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Coś konkretnego i pysznego.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 30 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Ulubione danie Pani Gessler...podobno :)Ja też lubię.
2 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 30 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszności :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 30 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszna ,mężowie wiedzą co dobre,a kapustka dodaje jej smaku:)2 Kto głosował? | Odpowiedz