Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowana golonka:

Gotowana golonka:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4090

Dodano:

Odsłon: 6783

Od kiedy sięgam pamięcią-zawsze piekłam mężowi golonki z dodatkiem piwa i tymianku. Tym razem postanowiłam ją ugotować. Wyszła ponoć jeszcze lepsza niż pieczona.

Składniki

  • 2 golonki
  • 2 pełne łyżki grubej soli
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Cebula biała
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela
  • 8 kulek kolorowego pieprzu
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki smalcu
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gotowana golonka:

Przygotowanie

  1. Opłukane golonki włożyć do garnka. Dodać przyprawy i zalać wodą tak, by mięso było przykryte.
    Gotować na wolnym ogniu od 1,5- 2 godzin.
    Wyłączyć ogień i zostawić golonki aż ostygną.
    Wyjąć z wody, przełożyć do naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożem. Dodać smalec i piwo.
    Piec aż mięso stanie się mięciutkie.
    Golonki posmarować miodem i jeszcze chwilę piec aż skórka się zarumieni.Podać obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Loreczka 17 kwietnia Robię prawie tak samo, z jednym wyjątkiem: gotuję golonkę, aż jest miękka prawie całkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, na którego daję plasterki słoniny wędzonej (lub zwykłej), golonkę smaruję miodem z curry i podpiekam ok. 1 minut, aż się zrumieni. Jest lepsza niż ta z piwem. Do tego pieczywo lub zapiekane ziemniaczki (zapiekam je (po lekkim podgotowaniu i pokrajaniu na ósemki)posypane przyprawą do ziemniaków lub samym tymiankiem, solą i pieprzem. I ćwikła z chrzanem! Mniam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 30 listopada 2019 Ulubione danie Pani Gessler...podobno :)
Ja też lubię.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 listopada 2019 Musi być pyszna ,mężowie wiedzą co dobre,a kapustka dodaje jej smaku:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń