Do góry

Dania główne Przepis na:

Gotowana golonka:

Gotowana golonka:

Autor:

Przepisów i artykułów: 398 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 4563

Od kiedy sięgam pamięcią-zawsze piekłam mężowi golonki z dodatkiem piwa i tymianku. Tym razem postanowiłam ją ugotować. Wyszła ponoć jeszcze lepsza niż pieczona.

Składniki

  • 2 golonki
  • 2 pełne łyżki grubej soli
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Cebula biała
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela
  • 8 kulek kolorowego pieprzu
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki smalcu
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukane golonki włożyć do garnka. Dodać przyprawy i zalać wodą tak, by mięso było przykryte.
    Gotować na wolnym ogniu od 1,5- 2 godzin.
    Wyłączyć ogień i zostawić golonki aż ostygną.
    Wyjąć z wody, przełożyć do naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożem. Dodać smalec i piwo.
    Piec aż mięso stanie się mięciutkie.
    Golonki posmarować miodem i jeszcze chwilę piec aż skórka się zarumieni.Podać obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń