Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta w różnych wersjach gości u nas często. Dziś przepis na młodą kapustę gotowaną do obiadu. Idealna jako dodatek do schabowego i młodych ziemniaków, albo jeszcze prościej - do jajka sadzonego z ziemniakami z koperkiem. Pyszna. A można ją też zjeść po prostu samą, albo z pieczywem. Ja zwykle robię jej sporo, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza, gdy wszystkie smaki się "przegryzą".
Proste w przygotowaniu puree z ziemniaczków są wspaniałym dodatkiem do obiadu...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 9621
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2353
Proste w przygotowaniu puree z ziemniaczków są wspaniałym dodatkiem do obiadu...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 9621
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2353
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka. Solimy po wierzchu i zalewamy wodą, ok 1,5 litra. Woda nie ma przykrywać kapusty. Jak kapusta zmięknie, to sporo opadnie. Zagotowujemy
Kapusta się gotuje, a w tym czasie boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Gdy z boczku wytopi się już tłuszcz to dorzucamy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia cebuli
Gotującą się kapustę mieszamy od czasu do czasu, Po ok 15-20 minutach gotowania wrzucamy do niej boczek z cebulą, mieszamy i chwilę jeszcze razem gotujemy. W razie potrzeby uzupełniamy jeszcze wodą
Następnie do kapusty dodajemy przecier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Zagotowujemy
Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem
Najlepiej smakuje na drugi dzień
Podajemy ją solo, z pieczywem, z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym albo schabowym