Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite, proste w wykonaniu, jednogarnkowe danie kuchni greckiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i makaronu orzo. Szczerze polecam:)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 209
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1157
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1822
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3474
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27506
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 209
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1157
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1822
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3474
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27506
Składniki
Zmielone mięso polewamy 1 łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżkę oregano i mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową, wkładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy i przykrywamy pokrywką.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy (około 5 minut).
Przygotowujemy garnek z grubym dnem, przekładamy do niego zeszkloną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, 2 łyżki oregano, 2 łyżeczki kuminu, pieprz i mięso. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier oraz suchy makaron. Mieszamy i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg). Całość przekładamy z garnka do naczynia żaroodpornego ( do jednego większego lub kilku mniejszych, tak aby każdy otrzymał oddzielną porcję). Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 45 minut (do miękkości makaronu).
Po upieczeniu wyjmujemy i posypujemy pokruszoną fetą. SMACZNEGO:)