Do góry

Dania główne Przepis na:

Gouvetsi

Gouvetsi

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4253

Dodano:

Odsłon: 1232

Smakowite, proste w wykonaniu, jednogarnkowe danie kuchni greckiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i makaronu orzo. Szczerze polecam:)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 500 ml przecieru z pomidorów (1 kartonik)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 250g makaronu orzo (makaron w kształcie ziarenek ryżu)
  • ser feta
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki oregano
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gouvetsi

Przygotowanie

  1. Zmielone mięso polewamy 1 łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżkę oregano i mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową, wkładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy i przykrywamy pokrywką.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy (około 5 minut).

  3. Przygotowujemy garnek z grubym dnem, przekładamy do niego zeszkloną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, 2 łyżki oregano, 2 łyżeczki kuminu, pieprz i mięso. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier oraz suchy makaron. Mieszamy i odstawiamy.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg). Całość przekładamy z garnka do naczynia żaroodpornego ( do jednego większego lub kilku mniejszych, tak aby każdy otrzymał oddzielną porcję). Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 45 minut (do miękkości makaronu).

  5. Po upieczeniu wyjmujemy i posypujemy pokruszoną fetą.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń