Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite, proste w wykonaniu, jednogarnkowe danie kuchni greckiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i makaronu orzo. Szczerze polecam:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Zmielone mięso polewamy 1 łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżkę oregano i mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową, wkładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy i przykrywamy pokrywką.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy (około 5 minut).
Przygotowujemy garnek z grubym dnem, przekładamy do niego zeszkloną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, 2 łyżki oregano, 2 łyżeczki kuminu, pieprz i mięso. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy sól, cukier oraz suchy makaron. Mieszamy i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg). Całość przekładamy z garnka do naczynia żaroodpornego ( do jednego większego lub kilku mniejszych, tak aby każdy otrzymał oddzielną porcję). Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 45 minut (do miękkości makaronu).
Po upieczeniu wyjmujemy i posypujemy pokruszoną fetą. SMACZNEGO:)