Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gratin to klasyczna zapiekanka z ziemniakami, która przykryta jest rumianą skórką z chrupkiego z zewnątrz i rozpływającego się w ustach wewnątrz sera. Sprawdza się doskonale o każdej porze roku i jest pyszne jako dodatek do dań mięsnych.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Składniki
Włóż masło do rondelka, rozpuść i odstaw. Dodaj śmietanę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj.
Ziemniaki obierz, pokrój je na plasterki o grubości około 2 mm. Podziel je na trzy części.
W naczyniu żaroodpornym rozłóż pierwszą partię ziemniaków w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Zalej 1/3 przygotowanej mieszanki ze śmietaną. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Powtórz to z drugą i trzecią warstwą ziemniaków.
Polany wierzch masą śmietanową zostaw na razie bez sera.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne przykryj. Piecz gratin przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, posyp całość serem i ponownie włóż do piekarnika na 15 minut.