Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Cukinię umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Odsącz i przesmaż z obu stron na oleju. Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo.
Ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na oleju, wrzuć mięso, czosnek i usmaż. Dołóż pomidory i duś 5 minut.
Wino wymieszaj z koncentratem pomidorowym, wlej do mięsa. Duś 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje.
Przypraw oregano i natką. Dno żaroodpornej formy natłuść i warstwami układaj ziemniaki, mięso i cukinię. Na wierzchu warstwy ziemniaków ułóż plastry pomidorów i cukinii.
Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Wlej mleko i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej potrawę i piecz godzinę w temp. 180° C.Źródło: Na żywo