Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne danie kuchni greckiej, Musake (Moussaka). Jest to zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków, bakłażanów uzupełniona aksamitnym sosem beszamelowym. Jest to prawdziwa poezja smaków i aromatów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Zapiekanka: • Bakłażana kroimy na plastry, nakłuwamy widelcem, posypujemy lekko solą i zostawiamy na około 20 minut aż puści wodę • Po tym czasie plastry bakłażana myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym (inaczej może być gorzki) • Następnie pokrojone plastry układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku lub na patelni grillowej • Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, studzimy i kroimy na plastry • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli • Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mielone mięso • Mięso przypiekamy przez kilka minut, dodajemy 2 łyżeczki oregano, 1-2 szczypty cynamonu, sól oraz pieprz • Następnie dolewamy wino, passatę pomidorową, gotujemy kilka minut i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołową oraz suszoną papryką • Tak przygotowane mięso dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut
Sos beszamelowy: • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy • Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko ciągle mieszając, robimy tak przez kilka minut aż sos zgęstnieje • Na koniec sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową Składanie: • W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki, bakłażana, mięso, sos beszamelowy • Czynność powtarzamy 2-3 razy, wierzch zapiekanki obkładamy bakłażanem do dekoracji • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40 minut • Po upieczeniu czekamy około 30-60 minut przed krojeniem inaczej będzie się rozpadać