Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne danie kuchni greckiej, Musake (Moussaka). Jest to zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków, bakłażanów uzupełniona aksamitnym sosem beszamelowym. Jest to prawdziwa poezja smaków i aromatów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19849
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242944
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19849
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242944
Składniki
Zapiekanka: • Bakłażana kroimy na plastry, nakłuwamy widelcem, posypujemy lekko solą i zostawiamy na około 20 minut aż puści wodę • Po tym czasie plastry bakłażana myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym (inaczej może być gorzki) • Następnie pokrojone plastry układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku lub na patelni grillowej • Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, studzimy i kroimy na plastry • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli • Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mielone mięso • Mięso przypiekamy przez kilka minut, dodajemy 2 łyżeczki oregano, 1-2 szczypty cynamonu, sól oraz pieprz • Następnie dolewamy wino, passatę pomidorową, gotujemy kilka minut i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołową oraz suszoną papryką • Tak przygotowane mięso dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut
Sos beszamelowy: • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy • Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko ciągle mieszając, robimy tak przez kilka minut aż sos zgęstnieje • Na koniec sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową Składanie: • W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki, bakłażana, mięso, sos beszamelowy • Czynność powtarzamy 2-3 razy, wierzch zapiekanki obkładamy bakłażanem do dekoracji • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40 minut • Po upieczeniu czekamy około 30-60 minut przed krojeniem inaczej będzie się rozpadać