Do góry

Dania główne Przepis na:

Grecka musaka

Grecka musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 1527

Dodano:

Odsłon: 163

Przepis na tradycyjne danie kuchni greckiej, Musake (Moussaka). Jest to zapiekanka z mielonego mięsa, ziemniaków, bakłażanów uzupełniona aksamitnym sosem beszamelowym. Jest to prawdziwa poezja smaków i aromatów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Zapiekanka: 400 gramów mięsa mielonego wołowego
  • 1 duży bakłażan
  • 500 gramów ziemniaków
  • 300 mililitrów passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 60 mililitrów czerwonego wina
  • Cynamon, oregano, gałka muszkatołowa, papryka, sól oraz pieprz
  • Sos beszamelowy: 400 mililitrów mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • 3 łyżki masła
  • Sól oraz gałka muszkatołowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zapiekanka:

    • Bakłażana kroimy na plastry, nakłuwamy widelcem, posypujemy lekko solą i zostawiamy na około 20 minut aż puści wodę
    • Po tym czasie plastry bakłażana myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym (inaczej może być gorzki)
    • Następnie pokrojone plastry układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku lub na patelni grillowej
    • Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, studzimy i kroimy na plastry
    • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli
    • Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mielone mięso
    • Mięso przypiekamy przez kilka minut, dodajemy 2 łyżeczki oregano, 1-2 szczypty cynamonu, sól oraz pieprz
    • Następnie dolewamy wino, passatę pomidorową, gotujemy kilka minut i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołową oraz suszoną papryką
    • Tak przygotowane mięso dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut

  2. Sos beszamelowy:

    • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
    • Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko ciągle mieszając, robimy tak przez kilka minut aż sos zgęstnieje
    • Na koniec sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową

    Składanie:

    • W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki, bakłażana, mięso, sos beszamelowy
    • Czynność powtarzamy 2-3 razy, wierzch zapiekanki obkładamy bakłażanem do dekoracji
    • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40 minut
    • Po upieczeniu czekamy około 30-60 minut przed krojeniem inaczej będzie się rozpadać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń