Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zapiekanka warzywna, czyli briam, to tradycyjne danie, które świetnie wpisuje się w idee kuchni śródziemnomorskiej – łączy prostotę z bogactwem smaków i zdrowych składników. Zapiekankę możesz zjeść na obiad lub ciepłą kolację.
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17925
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17925
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości około 5-7 mm.
Bakłażan, cukinię oraz pomidory pokrój na plastry o takiej grubości, jak talarki ziemniaczane.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wysmaż cebulę na oliwie na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, a następnie passatę pomidorową. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przełóż sos na dno naczynia żaroodpornego.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i partiami obsmaż na niej (każdą partię przez około 5 minut) plastry ziemniaków, cukinii i bakłażana. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj je razem, z dodatkiem oregano.
Wymieszaj warzywa z plastrami pomidorów i przełóż do naczynia żaroodpornego na warstwę cebuli z czosnkiem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około godzinę – aż wszystkie warzywa będą miękkie i przyrumienione.
Przed podaniem udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pokruszonym serem feta.