Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca i pełna smaku propozycja na obiad. Kuchnia grecka pozostaje jedną z moich ulubionych – ze względu na walory smakowe, oryginalność i wartość sentymentalną. Dość powiedzieć, że w Grecji nigdy na dobre nie zadomowiły się międzynarodowe sieciówki – nie mają szans z tradycyjną grecką strawą! Przepis zaprezentowany poniżej stara się zbliżyć do zwyczajowych receptur - ale musiałem dorzucić od siebie cukinię.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 378
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 733
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 328
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 378
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 733
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 328
Składniki
Podgotuj ziemniaki (10-15 minut w zależności od wielkości ziemniaków).
Przygotuj bakłażany. Pokrój je w półcentymetrowe plastry i rozłóż na ręczniku papierowym. Osól bakłażany i odstaw je na 10 minut. Osusz je z wytrąconego soku; powtórz to po drugiej stronie.
Pokrój cebulkę w drobną kostkę.
Pokrój cukinię oraz podgotowane ziemniaki w półcentymetrowe plastry.
Rozgrzej połowę przygotowanej oliwy i usmaż bakłażana partiami na złoty kolor.
Na drugiej połowie oliwy usmaż jagnięcinę, po czym wyjmij ją z rondla.
Na tłuszczu pozostałym po jagnięcinie podsmaż cebulkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj cynamon, oregano, pikantną paprykę, liście laurowe, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy. Dodaj czerwone wino i gotuj do lekkiego odparowania.
Dodaj do sosu usmażoną jagnięcinę i wymieszaj. Następnie dodaj pomidory i dodatkowo około 300 ml wody. Duś na małym ogniu przez pół godziny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i podsmażaj przez 2, 3 minuty. Dodaj trochę mleka i energicznie rozmieszaj. Dodawaj mleko partiami i gotuj do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zdejmij sos z ognia. Dodaj ser i wmieszaj go w sos. Odstaw na kwadrans do przestudzenia. Po upływie piętnastu minut dodaj pojedynczo jajka, mieszając.
Złóż musakę. Do żaroodpornego naczynia wylej trochę beszamelu i wyłóż na niego warzywa. Wlej połowę sosu i rozprowadź równo po naczyniu. Wylej chochlę beszamelu, wyłóż warstwę warzyw i wylej resztę sosu. Wyłóż ostatnią warstwę warzyw i resztę beszamelu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC z termoobiegiem przez godzinę.
Smacznego!