Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-05-2014
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja, Hiszpania, Turcja, Pld. Francja czy Maroko - w kazdym kraju ono inaczej smakuje ze wzgledu na skladniki. Inspiracja do mojego ciasta byla grecka spanakopita nadziewana szpinakiem, feta, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Szpinak wyplukac i jeszcze wilgotny wlozyc do garnka (bez zadnych dodatków) na duzym ogniu na ok. 5 minut., nastepnie odcedzic przez sito, wycisnac i pokroic na srednie kawalki.
Orzeszki smazymy krótko na patelni bez tluszczu (jesli wolimy migdaly, smazymy je w 1 lyzce oliwy z oliwek).
Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta kruszymy na kawalki.
Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem.
Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.
Do foremki wkladamy mase szpinakowa. Przykrywamy druga czescia ciasta, brzegi mocno sklejamy, ew. ozdabiamy je resztkami ciasta.
Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub maslem i nacinamy górna warstwe ciasta.
Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C
Ciasto smakuje zarówno cieple jak i na zimno.
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 420
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 447
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 374
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1534
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 420
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 447
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 374
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1534
Składniki
Szpinak wyplukac i jeszcze wilgotny wlozyc do garnka (bez zadnych dodatków) na duzym ogniu na ok. 5 minut., nastepnie odcedzic przez sito, wycisnac i pokroic na srednie kawalki. Orzeszki smazymy krótko na patelni bez tluszczu (jesli wolimy migdaly, smazymy je w 1 lyzce oliwy z oliwek). Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta kruszymy na kawalki. Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.
Do foremki wkladamy mase szpinakowa. Przykrywamy druga czescia ciasta, brzegi mocno sklejamy, ew. ozdabiamy je resztkami ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub maslem i nacinamy górna warstwe ciasta. Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C Ciasto smakuje zarówno cieple jak i na zimno.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Ryba na jarzynce
Dania główne
Racuchy na maślance
Dania główne
Naleśniki z parówką i serem
Dania główne
Domowa pizza jak z pizzerii - najlepsze ciasto na pizzę
Ryba na jarzynce
ryba z dużą ilością warzyw-pyszne, zdrowe i lekkie danie, takie typowo letnie
Odsłon: 2
Racuchy na maślance
Pyszne racuchy, szybkie w przygotowaniu
Odsłon: 36