Do góry

Dania główne Przepis na:

Greckie ciasto szpinakowe z serem feta

Przepis dnia 2014-05-25
Greckie ciasto szpinakowe z serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6052

Dodano:

Odsłon: 6528

Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja, Hiszpania, Turcja, Pld. Francja czy Maroko - w kazdym kraju ono inaczej smakuje ze wzgledu na skladniki. Inspiracja do mojego ciasta byla grecka spanakopita nadziewana szpinakiem, feta, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.

Składniki

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g greckiego sera feta
  • 1 łyżka orzechów piniowych lub siekanych migdałów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 jajka
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 lyzeczki cynamonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Greckie ciasto szpinakowe z serem feta

Przygotowanie

  1. Szpinak wyplukac i jeszcze wilgotny wlozyc do garnka (bez zadnych dodatków) na duzym ogniu na ok. 5 minut., nastepnie odcedzic przez sito, wycisnac i pokroic na srednie kawalki.
    Orzeszki smazymy krótko na patelni bez tluszczu (jesli wolimy migdaly, smazymy je w 1 lyzce oliwy z oliwek).
    Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta kruszymy na kawalki.
    Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem.
    Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
    Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.

  2. Do foremki wkladamy mase szpinakowa. Przykrywamy druga czescia ciasta, brzegi mocno sklejamy, ew. ozdabiamy je resztkami ciasta.
    Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub maslem i nacinamy górna warstwe ciasta.
    Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C
    Ciasto smakuje zarówno cieple jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 maja 2014 Takie danie musi smakować wyśmienicie, koniecznie muszę wypróbować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 20 maja 2014 Uwielbiam spanakopitę, w cieście francuskim jeszcze nie jadłam, ale myślę, że jest równie pyszna jak w cieście filo:) Wygląda pysznie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 20 maja 2014 Jak ze szpinakiem to musi być pyszne. Wygląda bardzo apetycznie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń