Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-05-2014
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja, Hiszpania, Turcja, Pld. Francja czy Maroko - w kazdym kraju ono inaczej smakuje ze wzgledu na skladniki. Inspiracja do mojego ciasta byla grecka spanakopita nadziewana szpinakiem, feta, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 157
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 193
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3072
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 279
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 157
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 193
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3072
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 279
Składniki
Szpinak wyplukac i jeszcze wilgotny wlozyc do garnka (bez zadnych dodatków) na duzym ogniu na ok. 5 minut., nastepnie odcedzic przez sito, wycisnac i pokroic na srednie kawalki. Orzeszki smazymy krótko na patelni bez tluszczu (jesli wolimy migdaly, smazymy je w 1 lyzce oliwy z oliwek). Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta kruszymy na kawalki. Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.
Do foremki wkladamy mase szpinakowa. Przykrywamy druga czescia ciasta, brzegi mocno sklejamy, ew. ozdabiamy je resztkami ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub maslem i nacinamy górna warstwe ciasta. Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C Ciasto smakuje zarówno cieple jak i na zimno.