Do góry

Dania główne Przepis na:

grill wegetariański

grill wegetariański

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 6335

grillowane warzywka jako alternatywa dla mięsa a dla tych którzy nie wyobrażają sobie grilla bez mięsa jako pyszny dodatek :)

Składniki

  • pieczarki ok. 12 szt.
  • cebula ok. 3- 4 szt.
  • cebula czerwona ok. 3- 4 szt.
  • papryka ok. 3 szt. (czerwona, zielona i żółta)
  • pomidory ok. 3 szt.
  • ryż 1 torebka
  • natka pietruszki
  • cukinia 2- 3 szt. (małe)
  • ser żłółty ok. 5 dkg.
  • kolby kukurydzy 2- 3 szt.
  • por 1-2 szt.
  • oliwa, woda, przyprawa do warzyw z grilla, sos sojowy, masło, sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
grill wegetariański

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć i oderwać nóżki, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki (połowę zostawić), paprykę pokroić ("okrawki" zostawić). W miseczce wymieszać wodę, oliwę, sos sojowy i przyprawę do warzyw. Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijać warzywa, posmarować marynatą i grillować dopóki nie zmiękną.

  2. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć. Na maśle udusić pół cebuli i nóżki z pieczarek, dodać sos sojowy (odłożyć ok. jedną łyżkę), do reszty pieczarek dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki i napełnić tym pomidory.
    Cukinię przeciąć wzdłuż, wydrążyć. Do odłożonej wcześniej łyżki uduszonych pieczarek dodać pokrojone drobno "okrawki" z papryki, przyprawę do warzyw, zetrzeć żółty ser, napełnić cukinię i skropić oliwą.

  3. Pora umyć, pokroić na kawałki, wysmarować masłem i posypać solą.
    Kolby kukurydzy przeciąć na pół, nabić na patyczki do szaszłyków, wysmarować masłem i posolić.


    Wszystko grillować do miękkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń