Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysły na dania czasem od jednego składnika powstają, a czasem lepiej smakują niż wyglądają. Niekiedy zaczynamy swój plan na potrawę realizować i nagle coś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE
RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę.
Marynata: sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry.
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na 1 godz.
Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy na nią, na płasko mięso i przykrywamy drugim kawałkiem foli.
Za pomocą tłuczka rozbijamy mięso starając się uformować duży prostokąt, oprószamy solą do smaku.
Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw.
Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą.
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami.
Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku .
Delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. Pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso.
RADA: przed zwijaniem przygotowane mięso można podzielić na 2 -3 części i oddzielnie je zwijać. Ja zwinęłam całość, a następnie przekroiłam na 2 rolady.
Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową (można folię złożyć podwójnie), którą dodatkowo oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki mocno skręcamy.
Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str.
Pod koniec wykałaczką nakłuwamy folię, żeby odparował nadmiar wody. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków.
GRILLOWANE ZIEMNIAKI
Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski. Polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Po kilka sztuk z dodatkiem świeżego rozmarynu, zawijamy w folię i grillujemy.
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 18
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1488
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1356
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 127
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1247
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 18
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1488
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1356
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 127
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1247
Składniki
RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę. Marynata: sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na 1 godz. Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy na nią, na płasko mięso i przykrywamy drugim kawałkiem foli.
Za pomocą tłuczka rozbijamy mięso starając się uformować duży prostokąt, oprószamy solą do smaku.
Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw. Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku .
Delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. Pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso. RADA: przed zwijaniem przygotowane mięso można podzielić na 2 -3 części i oddzielnie je zwijać. Ja zwinęłam całość, a następnie przekroiłam na 2 rolady.
Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową (można folię złożyć podwójnie), którą dodatkowo oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki mocno skręcamy. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Pod koniec wykałaczką nakłuwamy folię, żeby odparował nadmiar wody. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków.
GRILLOWANE ZIEMNIAKI Ziemniaki: Ziemniaki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski. Polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Po kilka sztuk z dodatkiem świeżego rozmarynu, zawijamy w folię i grillujemy.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Oładki galicyjskie
Dania główne
Makaron cacio e pepe
Dania główne
Karkówka inaczej
Dania główne
Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi
Oładki galicyjskie
Okładki to małe smażone placuszki, w zależności od regionu przygotowywane z r...
Odsłon: 71
Makaron cacio e pepe
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1247