Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysły na dania czasem od jednego składnika powstają, a czasem lepiej smakują niż wyglądają. Niekiedy zaczynamy swój plan na potrawę realizować i nagle coś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1018
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 489
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 580
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4370
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 138
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 5899
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1018
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 489
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 580
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4370
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 138
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 5899
Składniki
RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę. Marynata: sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na 1 godz. Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy na nią, na płasko mięso i przykrywamy drugim kawałkiem foli.
Za pomocą tłuczka rozbijamy mięso starając się uformować duży prostokąt, oprószamy solą do smaku.
Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw. Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku .
Delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. Pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso. RADA: przed zwijaniem przygotowane mięso można podzielić na 2 -3 części i oddzielnie je zwijać. Ja zwinęłam całość, a następnie przekroiłam na 2 rolady.
Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową (można folię złożyć podwójnie), którą dodatkowo oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki mocno skręcamy. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Pod koniec wykałaczką nakłuwamy folię, żeby odparował nadmiar wody. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków.
GRILLOWANE ZIEMNIAKI Ziemniaki: Ziemniaki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski. Polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Po kilka sztuk z dodatkiem świeżego rozmarynu, zawijamy w folię i grillujemy.