Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kurczaka pesto z rukoli nadziałam do którego jeszcze serek kremowy o smaku pesto i rukoli dodałam. Całość w folię aluminiową schowałam i na kształt walca uformowałam. Ziemniaki w oleju z solą, pieprzem obtoczyłam, świeżego lubczyku dołożyłam, w folię zawinęłam i za grillowanie się wzięłam. Pod koniec szparagi i pomidorki na grill dodałam i po kilku minutach gotowe już miałam. Roladki wyszły wyjątkowe, delikatne i kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam.
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1328
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 538
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1328
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 538
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Składniki
Pesto: do blendera wkładamy podkrojoną drobniej rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Rolada z kurczaka, czas grillowanie ok. 30 min: Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż, aby uzyskać dwie duże, płaskie części (na kształt serca). Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na jednej z części mięsa nakładamy 2 łyżeczki serka kremowego, a następnie 3 łyżeczki przygotowanego pesto. Przykrywamy czystym płatem kurczaka i przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem. (patrz zdjęcia) W miejscu przecięcia układamy liście lubczyku. Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki.
Ziemniaki grillowane czas grillowanie ok. 30 min: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej, dodajemy świeży lubczyk i szczelnie zawijamy w folię. Czas grillowania zależy od wielkości ziemniaków.
Szparagi i pomidorki, czas grillowanie ok. 10 min w zależności od ich grubości: Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałą część. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Rada: szparagi powinny być zimne, po grillowaniu, będą chrupiące. Można je trzymać w lodówce lub na 10 min zalać wodą z kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ).
Pomidorki skrapiamy olejem i całe gałązki grillujemy. Rada: ziemniaki i roladę grillujemy w pierwszej kolejności (folia będzie trzymać ciepło), warzywa na rożnie układamy na sam koniec. Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy z ziemniakami, szparagami i pomidorkami.