Dania główne Przepis na:
Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe


Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 713
Dodano: 13.03.2018
Odsłon: 424
Składniki
- 500-700 g mielonego mięsa drobiowego
- 150-200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- przyprawa do grilla/do kurczaka/kebab-gyros lub inna ulubiona
- bułka tarta
- sól, pieprz
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje.
Odkładamy do przestudzenia. -
Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (lub inną ulubioną) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Do masy mięsnej dodajemy też natkę pietruszki oraz bułkę tartą w takiej ilości, by masa była zwarta (czyli zaczynamy od 1 łyżki i w razie potrzeby zwiększamy stopniowo jej ilość).
-
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki.
Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej więcej po 8 minut z każdej strony, na grillu elektrycznym).
Komentarze do przepisu (4)

KORAL 14 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Fajne , lubię takie z natką pietruszki :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 13 marca 2018Zgłoś do usunięcia
super pomysł, świetnie wyglądają i pewnie są pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz