Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe

Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 713

Dodano:

Odsłon: 424

Gratka dla wszystkich tych, którzy lubią mięso w połączeniu z pieczarkami. Kotleciki z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem pieczarek, bo o nich mowa, są pyszną propozycją obiadową.

Składniki

  • 500-700 g mielonego mięsa drobiowego
  • 150-200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do grilla/do kurczaka/kebab-gyros lub inna ulubiona
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje.

    Odkładamy do przestudzenia.

  2. Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (lub inną ulubioną) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Do masy mięsnej dodajemy też natkę pietruszki oraz bułkę tartą w takiej ilości, by masa była zwarta (czyli zaczynamy od 1 łyżki i w razie potrzeby zwiększamy stopniowo jej ilość).

  3. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki.

    Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej więcej po 8 minut z każdej strony, na grillu elektrycznym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 13 marca 2018 super pomysł, świetnie wyglądają i pewnie są pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń