Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem świeżej bazylii oraz suszonych pomidorów. Jest to lżejsza i zdrowsza wersja kotletów mielonych, które przygotujemy na patelni grillowej, bez panierki oraz bez dodatku tłuszczu.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35686
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1202
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        
                Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a cebulę, suszone pomidory i listki bazylii drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. * Jeśli nie tolerujemy glutenu, polecam wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny.
Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm. Przekładamy je na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.
Kotlety podjemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z ryżem basmati oraz warzywami ugotowanymi na parze.