Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany filet z kurczaka w plastrach boczku

Grillowany filet z kurczaka w plastrach boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49082

Dodano:

Odsłon: 210

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda nie nastraja na grillowanie w plenerze. Zimno i pada, a jak nie pada to wieje. W takie dni, jeśli mamy ochotę na grilla to najlepiej użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego. Ja właśnie tak zrobiłam i oto jest... pyszne, delikatne mięso z grilla, soczyste i pachnące.

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • boczek wędzony (plasterki) 3 opakowania x 100 g
  • marynata:
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • musztarda miodowa 1 łyżka
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • czerwona cebula 3 sztuki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowany filet z kurczaka w plastrach boczku

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty mieszamy trzepaczką rózgową, aby uzyskać jednolitą, kremową konsystencję.
    Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dość grube paski. Kawałki fileta przekładamy do miski i łączymy z marynatą.


    Najlepiej mięso i marynatę delikatnie wymieszać dłonią, aby kawałki kurczaka całe były nią pokryte. Zamarynowane mięso wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Można
    na dłużej, ale pół godziny w zupełności wystarczy ponieważ kawałki mięsa nie są duże.

    Po wyjęciu z lodówki filety zawijamy w plasterki boczku. Mnie na ogół wystarczały dwa plasterki na jeden kawałek mięsa i w sumie wykorzystałam 25 plasterków,
    czyli niecałe 3 opakowania boczku.
    Kurczaka smażymy na rozgrzanym grillu 20 minut, pod przykryciem. W trakcie smażenia dokładamy na grilla krążki czerwonej cebuli, im wystarczy 5- 10 minut, aby były w sam raz do jedzenia.
    Mięso podajemy z ulubioną sałatką i tostami lub ryżem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń