Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 2443

Dodano:

Odsłon: 117

Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Mięso tuńczyka jest smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu. Mięso to porównuje się do młodej polędwicy wołowej. Jednak od szlachetnej wołowiny różni się znacząco kalorycznością. 100 gramów tuńczyka to nieco ponad 100 kalorii. Natomiast kawałek polędwicy o tej samej wadze to ponad 300 kalorii. Tuńczyk to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas. Niestety badania pokazują, że ze względu na zanieczyszczenie wód oceanicznych zdecydowana większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci i innych metali ciężkich, a najwięcej tego pierwiastka gromadzi się w mięsie ryby maślanej, tuńczyka, okonia, węgorza i miecznika. Dlatego należy uważnie wybierać ryby i kupować tylko te z pewnego źródła. Mimo to co jakiś czas warto wybrać tę rybę na posiłek, gdyż jak wyżej pisałam mięso tuńczyka bogate jest w wiele cennych substancji odżywczych. Tak przygotowany tuńczyk może być ciekawym daniem świątecznym. Jednak warto mieć świadomość z jakiego łowiska pochodzi ryba i kupować w sprawdzonych sklepach rybnych.

Składniki

  • 250 g stek z tuńczyka
  • sól morska
  • młotkowany pieprz kolorowy
  • Olej rzepakowy
  • sałatka:
  • awokado Hass
  • ogórek gruntowy
  • Rukola
  • Cebula dymka
  • surowy młody burak
  • pestki granatu
  • kawałek obranego mango
  • cytryna do skropienia
1-2 os. 15 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

Przygotowanie

  1. Na talerzu układamy rukolę, obrane ze skórki i pokrojone cienko awokado, plasterki ogórka, cienko pokrojoną cebulę, posypujemy buraczkiem startym w drobną zapałkę, kawałki mango. Całość posypujemy pestkami granatu i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony.

    Tuńczyka układamy na sałatce. Podajemy od razu po przygotowaniu.

    Tak przygotowanego tuńczyka można podać z frytkami z ziemniaków lub batata, żeby danie było bardziej pożywne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń