Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Mięso tuńczyka jest smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu. Mięso to porównuje się do młodej polędwicy wołowej. Jednak od szlachetnej wołowiny różni się znacząco kalorycznością. 100 gramów tuńczyka to nieco ponad 100 kalorii. Natomiast kawałek polędwicy o tej samej wadze to ponad 300 kalorii. Tuńczyk to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas. Niestety badania pokazują, że ze względu na zanieczyszczenie wód oceanicznych zdecydowana większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci i innych metali ciężkich, a najwięcej tego pierwiastka gromadzi się w mięsie ryby maślanej, tuńczyka, okonia, węgorza i miecznika. Dlatego należy uważnie wybierać ryby i kupować tylko te z pewnego źródła. Mimo to co jakiś czas warto wybrać tę rybę na posiłek, gdyż jak wyżej pisałam mięso tuńczyka bogate jest w wiele cennych substancji odżywczych. Tak przygotowany tuńczyk może być ciekawym daniem świątecznym. Jednak warto mieć świadomość z jakiego łowiska pochodzi ryba i kupować w sprawdzonych sklepach rybnych.
Przepis dnia
Propozycja na smaczne połączenie tuńczyka w pikantnej oprawie z delikatnym, s...
Odsłon: 1825
Przepis dnia
Stek wołowy z pieczarkami w śmietanie, z czosnkiem i parmezanem
Odsłon: 3323
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 62
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 169
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 131
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1373
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 62
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 169
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 131
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1373
Składniki
Na talerzu układamy rukolę, obrane ze skórki i pokrojone cienko awokado, plasterki ogórka, cienko pokrojoną cebulę, posypujemy buraczkiem startym w drobną zapałkę, kawałki mango. Całość posypujemy pestkami granatu i skrapiamy sokiem z cytryny. Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony. Tuńczyka układamy na sałatce. Podajemy od razu po przygotowaniu. Tak przygotowanego tuńczyka można podać z frytkami z ziemniaków lub batata, żeby danie było bardziej pożywne.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki z cukinii bez mąki
Dania główne
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Dania główne
Kurczak worcester
Dania główne
Kociołek myśliwski
Placki z cukinii bez mąki
Placki z cukinii bez mąki są idealną propozycją na obiad dla tych, którzy nie...
Odsłon: 120
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Piersi z kurczaka, można przyrządzić w bardzo krótkim czasie na wiele sposobó...
Odsłon: 117