Dania główne Przepis na:
Grilowany sznycel z szynki wieprzowej na ostro

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24972
Dodano: 07.04.2014
Odsłon: 18033
Składniki
- Sznycle z szynki wieprzowej
- SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryczki chili
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Dodatki do sznycla:
- sól himalajska i pieprz
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Sznycle z szynki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa*.
*Sznycle dobrze jest rozbijać owinięte w folię spożywczą - unikniemy wtedy rozpryskiwania oraz poszarpania mięsa.
Tak przygotowane sznycle oprószamy delikatnie solą himalajską i dość obficie obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie smarujemy je z bu stron marynatą przyrządzoną z oleju, sosu sojowego, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, kurkumy, tymianku i papryczki chili.
Zamarynowane sznycle odstawiamy do lodówki na min. godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków. -
Gdy mięso nabierze aromatu z marynaty układamy je na grilu elektrycznym i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Sznycle podajemy z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 08 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
super... Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz