Do góry

Dania główne Przepis na:

Gruzińskie danie jednogarnkowe

Gruzińskie danie jednogarnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1736 Ocena: 28119

Dodano:

Odsłon: 10069

Jest to bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw i dodatkiem tuszonki gruzińskiej. Zainspirował nas film nagrany na wiosce w Gruzji podczas przygotowywania tego pysznego dania.

Składniki

  • tuszonka gruzińska 2 słoiki 900 ml
  • szalotka 2 szt. lub cebula inna 1 szt.
  • cukinia 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • kolorowe papryczki słodkie 50 dag
  • żółta papryka 1 szt.
  • czerwona papryka 1 szt.
  • papryczka chili 1-2 szt.
  • ugotowane ziemniaki w mundurkach 3 szt.
  • czosnek 5 ząbków
  • świeży lubczyk
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • natka selera
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gruzińskie danie jednogarnkowe

Przygotowanie

  1. W większym garnku nagrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w większe kawałki papryki, cukinie, marchewki (plasterki), korzeń pietruszki (plasterki), pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy słoik tuszonki gruzińskiej, mieszamy i jeszcze 5-10 minut dusimy. Danie podajemy na gorąco.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń