Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie lobio to tradycyjne danie z fasoli, które charakteryzuje się różnym wykonaniem w zależności od rodziny. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a w każdej rodzinie jest nieco inny, a tym samym wyjątkowy. To lobio jest nie tylko fasolowe, ale też mocno pomidorowe, z wyraźną nutą kolendry, która jest wszechobecna w kuchni gruzińskiej. Jeśli chcesz przekonać się, jak smakują dania śródziemnomorskie, koniecznie przygotuj takie lobio w domu.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231709
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4937
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36246
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1398
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231709
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4937
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36246
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1398
        
        
                Składniki
Fasolę mocz w wodzie przez 12 godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odłóż na bok 5 dużych łyżek i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i czosnek do zrumienienia. Dodaj pokrojone papryczkę chili i czerwoną paprykę, liść laurowy i całą fasolę. Smaż razem przez kilka minut. Całość przełóż do garnka i zalej puszką pomidorów. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać rozgniecioną wcześniej fasolę i mielone orzechy. Gotować chwilę do zgęstnienia potrawy. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami: solą, pieprzem, cząbrem, ziarnami kolendry i kuminem. Pozwól pyrkać gruzińskiemu lobio przez około pół godziny. Podawać w głębokich miseczkach, udekorowanych gałązkami świeżej kolendry.