Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie lobio to tradycyjne danie z fasoli, które charakteryzuje się różnym wykonaniem w zależności od rodziny. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a w każdej rodzinie jest nieco inny, a tym samym wyjątkowy. To lobio jest nie tylko fasolowe, ale też mocno pomidorowe, z wyraźną nutą kolendry, która jest wszechobecna w kuchni gruzińskiej. Jeśli chcesz przekonać się, jak smakują dania śródziemnomorskie, koniecznie przygotuj takie lobio w domu.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15489
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5036
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15489
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5036
Składniki
Fasolę mocz w wodzie przez 12 godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odłóż na bok 5 dużych łyżek i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i czosnek do zrumienienia. Dodaj pokrojone papryczkę chili i czerwoną paprykę, liść laurowy i całą fasolę. Smaż razem przez kilka minut. Całość przełóż do garnka i zalej puszką pomidorów. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać rozgniecioną wcześniej fasolę i mielone orzechy. Gotować chwilę do zgęstnienia potrawy. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami: solą, pieprzem, cząbrem, ziarnami kolendry i kuminem. Pozwól pyrkać gruzińskiemu lobio przez około pół godziny. Podawać w głębokich miseczkach, udekorowanych gałązkami świeżej kolendry.