Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie lobio to tradycyjne danie z fasoli, które charakteryzuje się różnym wykonaniem w zależności od rodziny. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a w każdej rodzinie jest nieco inny, a tym samym wyjątkowy. To lobio jest nie tylko fasolowe, ale też mocno pomidorowe, z wyraźną nutą kolendry, która jest wszechobecna w kuchni gruzińskiej. Jeśli chcesz przekonać się, jak smakują dania śródziemnomorskie, koniecznie przygotuj takie lobio w domu.
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 2763
Szybka w przygotowaniu pizza na kukurydzianeym spodzie. U nas dodatki klasycz...
Odsłon: 52
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 63
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 2763
Szybka w przygotowaniu pizza na kukurydzianeym spodzie. U nas dodatki klasycz...
Odsłon: 52
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 63
Składniki
Fasolę mocz w wodzie przez 12 godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odłóż na bok 5 dużych łyżek i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i czosnek do zrumienienia. Dodaj pokrojone papryczkę chili i czerwoną paprykę, liść laurowy i całą fasolę. Smaż razem przez kilka minut. Całość przełóż do garnka i zalej puszką pomidorów. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać rozgniecioną wcześniej fasolę i mielone orzechy. Gotować chwilę do zgęstnienia potrawy. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami: solą, pieprzem, cząbrem, ziarnami kolendry i kuminem. Pozwól pyrkać gruzińskiemu lobio przez około pół godziny. Podawać w głębokich miseczkach, udekorowanych gałązkami świeżej kolendry.